Sturen op beleving: een nieuwe kijk op de mobiliteitstransitie

Een aantrekkelijke leefomgeving, waar het fijn is om te wonen, te verblijven en waar iedereen zich makkelijk kan verplaatsen. Dat is een belangrijk doel van de mobiliteitstransitie. Dat doel bereiken vraagt om omgevingen ingericht op de mens en focus op beleving.

Maar hoe zet u in op beleving als ontwerper, onderzoeker of stadsmaker? En hoe overtuigt u de rest van uw organisatie om hetzelfde te doen? 

Dat vertellen wij u graag tijdens 'Sturen op beleving: een nieuwe kijk op de mobiliteitstransitie' - een interessante en inspirerende dag op een prachtige locatie. Neem deel aan workshops en luister naar experts op het gebied van beleving. Bent u er ook bij?

Wanneer en voor wie?

  • Donderdag 29 september 2022
  • 13:00 - 17:00 uur
  • Openluchtmuseum Arnhem
  • Exclusief voor stedenbouwkundig ontwerpers, onderzoekers, stadmakers, strategen, centrummanagers, way-finding experts en productontwikkelaars werkzaam bij overheden en vervoerders (max. 80 deelnemers) 
  • Georganiseerd door Goudappel en Meet4research

Programma 

Dagvoorzitter: Saskia Kluit (senator Eerste Kamer)  

Presentaties 

In meerdere presentaties maken we beleving concreet en laten we zien hoe u inzet op beleving in uw werk als ontwerper, onderzoeker of stadsmaker. 

  • De kracht van beleving
    Mirjam Galetzka (onderzoeker en docent, Universiteit Twente) 
    Wat is de theorie achter beleving? En hoe passen we die toe in onderzoek, ontwerp en beleidsvorming? Mirjam Galetzka neemt ons mee.

  • Inzetten op beleving in stedelijk gebied
    Rob Temme (verkeersplanoloog, gemeente Tilburg) en Martin Guit (mobiliteitsstrateeg, gemeente Rotterdam) 
    Aan de hand van inspirerende voorbeelden uit Tilburg en Rotterdam laten Rob Temme en Martin Guit zien hoe ze in hun steden inzetten op beleving. Ook gaan ze in op wat dat betekent voor het interne proces: hoe krijgt u de rest van uw organisatie mee? 

  • De rol van beleving bij ontwerp van openbaar vervoer
    Arne Lijbers (architect/partner, Mecanoo) 
    Mecanoo is een architectenbureau dat zich onderscheidt in ontwerpen vanuit de mens en menselijk handelen. In deze presentatie inspireert Arne Lijbers u aan de hand van praktijkvoorbeelden rond openbaar vervoer en stationsomgevingen, om beleving centraal te zetten tijdens het ontwerpproces.

Workshopsessies 

We gaan in meerdere workshops aan de slag met beleving om het begrip zo nog concreter te maken én om u concrete handvatten te geven om zelf in te zetten op beleving.

  • Storytelling 
    Storytelling is een krachtige methode om door middel van verhalen verschillende perspectieven op een bepaalde ruimte of ontwikkeling te verkennen. Waarom is dat zo belangrijk? En hoe gebruikt u dit in uw eigen werk als ontwerper of stadsmaker? Dat ontdekken we in deze workshop. 

  • Virtual en Augmented Reality 
    Nieuwe technologieën zoals VR en AR maken het mogelijk om een ontwerp letterlijk vanuit uw eigen perspectief te bekijken en te 'beleven'. In deze workshop laten we zien welke kansen dit biedt om stakeholders bij een project te betrekken. 

  • Inclusiviteit 
    Er is steeds meer aandacht voor gelijkheid en inclusiviteit binnen onze samenleving. Maar je kunnen inleven in een ander is niet vanzelfsprekend; zeker niet als hij of zij de wereld beleeft vanuit een heel ander perspectief. In deze workshop laten we zien hoe u dichter tot een inclusieve omgeving komt.  

  • Sensorenonderzoek 
    Hoe iemand een bepaalde gebeurtenis of omgeving beleeft, is op verschillende manieren te onderzoeken. In deze workshop laten we zien hoe technieken zoals eye tracking en real time metingen van de hartslag en huid gebruikt kunnen worden om beleving te meten.  

Kosten 

De kosten voor deelname bedragen €195,- (excl. btw)

Locatie

near_meOpenluchtmuseum Arnhem