Arnhem en provincie Gelderland zetten vol in op waterstofauto's

vrijdag 14 december 2018
timer 2 min
De gemeente Arnhem en de provincie Gelderland willen het aantal waterstofauto's in Nederland meer dan verdubbelen. Een speciale aanbesteding moet zorgen dat er de komende periode tachtig waterstofauto's bijkomen. Momenteel rijden er zestig rond in ons land.

Beide partijen hebben daarvoor bijna 1 miljoen euro beschikbaar gesteld. De bedoeling is dat de eerste waterstofauto's via deze aanbesteding in 2019 rondrijden. Arnhems wethouder voor Energie & Klimaat Cathelijne Bouwkamp: "Met deze aanbesteding verwacht ik dat we autorijden op waterstof een flinke boost kunnen geven. Het helpt bovendien bij het slechten van de kip-ei discussie die er op dit moment nog bestaat bij het rijden op waterstof. Immers zonder tankstations geen auto's, maar zonder auto's ook geen tankstations. Verder helpt het ook mee om de luchtkwaliteit in de regio te verbeteren. "

Stimuleringsaanpak

De aanbesteding is erop gericht om een marktpartij te selecteren die een stimuleringsaanpak bedenkt waardoor er in de regio Arnhem tachtig extra waterstofauto's gaan rijden. Daarbij geldt als voorwaarde dat de eigenaar van de auto woont of gevestigd is binnen een straal van 30 kilometer rond Arnhem.   

Tanken in Arnhem

In Arnhem kan sinds begin 2017 waterstof worden getankt bij een tijdelijk waterstoftankstation aan de Westervoortsedijk. Naast auto's kunnen hier ook waterstofbussen tanken. Onlangs werd bekend dat het bedrijf PitPoint in juni volgend jaar een nieuw waterstoftankstation realiseert in Arnhem dat het tijdelijke station vervangt.

Gelders gedeputeerde voor energietransitie Peter Drenth: “Het is prachtig dat Arnhem nu het waterstoftankstation heeft, en dat willen we uitbouwen. Ik hoop dat ook andere gemeenten zich uitgedaagd voelen om hiermee aan de slag te gaan. Want auto’s rijden in een groter gebied dan alleen in Arnhem. Daar ligt ook een rol voor de Provincie Gelderland.”