Betaald parkeren moet problemen in Breda oplossen

maandag 17 februari 2020
timer 2 min
De Gemeente Breda gaat het najaar van 2020 betaald parkeren invoeren in Zandberg West, Zandberg Oost, de Baronielaan en het oostelijke deel van Boeimeer. Dit moet het parkeerprobleem verhelpen en zorgen voor een leefbare en goed bereikbare stad.

Parkeren is één van de onderwerpen in het wijkplanproces dat eind 2017 is gestart in Zandberg West en Zandberg Oost. Tijdens het wijkplanproces heeft de werkgroep de parkeeroverlast en mogelijke oplossingen uitgebreid onderzocht. "De conclusie is dat in de hele omgeving parkeeroverlast wordt ervaren en dat betaald parkeren helpt de overlast te verminderen", zo schrijft de gemeente Breda. Het uitbreiden van het gebied waar betaald parkeren geldt, heeft mogelijk gevolgen voor de parkeersituatie op de plaatsen waar al een regeling van toepassing is. "De gemeente vindt het belangrijk dat de regeling in het nieuwe gebied aansluit bij de bestaande regelingen."

Parkeeronderzoek

Onafhankelijk parkeeronderzoek laat zien dat het inderdaad druk is in de wijk Zandberg en omgeving. De wijk ligt dichtbij de binnenstad en er zijn drukke winkelstraten in de omgeving waar betaald parkeren geldt. Uit het onderzoek blijkt dat veel automobilisten in de wijk parkeren om het betaald parkeren te ontwijken. De drukte zorgt er ook voor dat auto’s regelmatig foutgeparkeerd staan, bijvoorbeeld op de stoep of in een groenstrook. Dat levert hinderlijke en soms gevaarlijke situaties op. Door het invoeren van betaald parkeren ontstaat er ruimte in de wijk voor u en andere wijkbewoners en wordt er naar verwachting minder foutgeparkeerd.

De invoering van betaald parkeren zal in het najaar van dit jaar zijn. Een basisvergunning voor bewoners kost 4 euro per maand en een jaarvergunning voor de tweede of derde auto 8 euro per maand. Er is een bezoekersregeling waarmee bezoek voor een kwartje per uur kan parkeren en voor mantelzorgers is er een aanvullende regeling.