Dit zijn de genomineerden voor Fietsstad 2018

woensdag 20 december 2017
timer 4 min
Vijf genomineerde fietssteden, één Fietsstad 2018. De winnaar van de verkiezing 'Fietsstad 2018' wordt bekend gemaakt op 16 januari in Utrecht, tijdens de bijeenkomst Toekomst van de Fiets. De genomineerden stellen zich voor.

Zoetermeer groeide met fietsen

Sinds Zoetermeer zich in de jaren ’60 tot stad ontwikkelde, is altijd gewerkt met een geheel ‘ontvlochten’ verkeerssysteem. “Je kunt hier fietsen zonder autoverkeer tegen te komen en zonder VRI’s, waardoor je altijd snel door kunt fietsen”, aldus Roel Effting van de gemeente Zoetermeer. Conflictpunten op het fietsnetwerk ontbreken daardoor bovendien.

 

Ook beschikt de gemeente onder meer over gratis bewaakte fietsstallingen en meer dan 15 kilometer aan fietsstraten, waar de auto te gast is. De gemeente innoveert op fietsgebied, met een Nachtnet Fiets, en werkt aan snelle fietsroutes. Zoetermeer streed in 2011 en 2014 ook al mee om de titel van ‘Fietsstad’. Toen won ze niet. Kortom, meent Effting: “Nu hebben we het meer dan verdiend.”

Fietsvriendelijke opbouw in Houten

De basis voor de fietsvriendelijke stad Houten werd gelegd in de jaren ’70, toen werd gekozen om een leefbare, mensvriendelijke stad te bouwen. Daardoor worden fietsers en andere verkeersstromen van elkaar gescheiden, vertellen Liselot Meijer en André Botermans van de gemeente Houten. “Veel voorzieningen, zoals scholen, zijn langs hoofdfietspaden gepland waardoor fietsafstanden kort zijn. Daarom kunnen kinderen op jonge leeftijd al zelfstandig door Houten fietsen."

 

In 2008 deed Houten al mee aan de verkiezing en won toen ook. Sindsdien zijn diverse nieuwe fietsbruggen, -tunnels en regionale (snel)fietsverbindingen aangelegd. "We hebben ook geïnvesteerd in goede stallingsmogelijkheden in de fietstransferia bij de stations. De komende jaren investeren we in het verbeteren van de fietstoegangswegen naar Houten. En de Fietsersbond heeft onze fietspaden uitgeroepen tot de schoonste van Nederland.”

Bijzondere fietsroutes en naoberschap in Winterswijk

De gemeente Winterswijk beschikt over fietsroutes langs bijzondere plekken. “Vanwege de grensligging aan Duitsland hebben wij, naast alle groene grenzen, ook fietsroutes waarbij Nederlandse en Duitse knooppunten aan elkaar gekoppeld zijn. Een uniek product in deze regio”, vertelt Gienne te Gronde van de VVV Winterswijk.

 

Fietsen door het Nationaal Landschap Winterswijk, 22.000 hectare groot, is een bijzondere beleving, zegt ze. “Iedere bocht vertelt een nieuw verhaal.” Bovendien zijn daar veel recreatiemogelijkheden voor de fietser. “Het noaberschap maakt dat bewoners klaar staan voor hun buren, maar ook voor bezoekers.” Winterswijk is voor de meest veeleisende fietsers de ideale bestemming, vindt Te Gronde, en daarom verdient de stad de titel ‘Fietsstad 2018’.

Etten-Leur investeert in fietsen

De gemeente Etten-Leur heeft de laatste jaren behoorlijk geïnvesteerd in fietskwaliteit en -comfort, vertelt Kitty van Baaren van de gemeente Etten-Leur. “In totaal is ruim 17 kilometer aan fietspad aangepakt. Het fietsnetwerk zit ook in onze strooiroutes, zodat ook bij gladheid de fietsers veilig kunnen fietsen.”

 

Op één fietsroute na zijn inmiddels alle fietspaden vrijliggend of aanliggend gemaakt. “Alleen bij hoge uitzondering wijken we van de CROW-richtlijnen af”, zegt Van Baaren. Eén fietsroute verbindt de noordkant met de zuidkant van de stad en er zijn twee gratis bewaakte fietsenstallingen. Kortom, zegt Van Baaren: “Het is goed fietsen in Etten-Leur.”  

Veenendaal wil inspireren

Veenendaal heeft een diameter van slechts 5 kilometer, waardoor alles op ‘fietsafstand’ ligt. “Dit maakt dat er veel en graag gefietst wordt”, aldus Roel Dobbelsteijn van de gemeente Veenendaal. “We hebben de afgelopen jaren veel projecten gerealiseerd.” Voorbeelden die hij noemt, zijn de snelfietsroute naar Ede en het vervangen van de gehele fietsbewegwijzering. "Ook hebben we het fietsparkeren bij de stations recent goed geregeld." Veenendaal wil daarmee vooral anderen inspireren, zegt Dobbelsteijn.


In 2000 won Veenendaal de titel al eens. “Sinds 2010 besteden we weer steeds meer aandacht aan fietsen. Na 18 jaar zijn we klaar om de titel weer te pakken. Fietsstad blijven is een kwestie van een lange adem hebben. Veenendaal heeft een lange adem en hart voor de Fiets.”

Toekomst van de Fiets

De winnende Fietsstad 2018 wordt bekend gemaakt op 16 januari, tijdens de bijeenkomst Toekomst van de Fiets. U kunt erbij zijn door zich hier aan te melden.