Elektrische brandweerauto voor Amsterdam

dinsdag 28 januari 2020
timer 2 min
De brandweer Amsterdam-Amstelland heeft een elektrische brandweerwagen aangeschaft, met subsidie van de gemeente Amsterdam.

De elektrische brandweerwagen is een in Oostenrijk ontwikkelde elektriche Concept Fire Truck, geproduceerd door Rosenbauer International. Door de aanschaf van de elektrische brandweerwagen wil de brandweer Amsterdam-Amstelland een bijdrage leveren aan de energietransitie. De aanschaf sluit ook aan op het Schone Lucht Akkoord, dat ook ondertekend is door de gemeente Amsterdam. 

Duurzaam personeelsbeleid

Het voertuig is meer dan alleen elektrisch, ook op het gebied van duurzaam personeelsbeleid is de nieuwe wagen een vooruitgang. Zo heeft de wagen een lage instap en is de wagen optimaal ingericht om overbelasting van personeel en vrijwilligers te voorkomen. Op deze manier is de brandweertruck geschikt voor mensen van elke lengte, leeftijd, kracht en geslacht. Tijs van Lieshout, commandant Brandweer Amsterdam- Amstelland: “Door de elektrische autospuit investeert Brandweer Amsterdam-Amstelland in de toekomst. Het voertuig beschikt over de nieuwste technologieën en geeft toegang tot real time information. Ons doel is om in 2030 een emissievrije brandweerorganisatie te zijn.”

Generator

De Brandweer Amsterdam-Amstelland is net als de brandweer van Berlijn voorloper op het gebied van alternatieve brandweervoertuigen. De wagen kan een uur lang volledig elektrisch ingezet worden. Om te voorkomen dat de brandweer stil komt te staan of niet langer kan blussen, is de wagen uitgerust met een generator om de accu op te laden indien nodig. De ontwikkeling van de Concept Fire Truck wordt gefinancierd door een bijdrage uit het Innovatiefonds van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en met subsidie van de Gemeente Amsterdam.

Foto: Brandweer Amsterdam-Amstelland