Fietsprofessional van het Jaar: top 3 is bekend!

vrijdag 20 mei 2016
timer 4 min
De poll is gesloten: meer dan 1500 fietsliefhebbers hebben hun stem uitgebracht, de top 3 van de genomineerden is bekend en op 1 juni - tijdens het pre-congres van het Nationaal Fietscongres - wordt bekend gemaakt wie van de 3 zichzelf Fietsprofessional van het Jaar 2016 mag noemen. De top 3 in willekeurige volgorde: Janine Hogendoorn, Sjors van Duren en Hugo van der Steenhoven! In gesprek met hen over hun nominatie.

‘Fietsen in Nederland is als origami in Japan’

Samen maken druppels de emmer vol, stelt Janine Hogendoorn (Ring-Ring®) naar aanleiding van haar top 3-nominatie: “Samen met alle anderen maak ik Nederland duidelijk dat de fiets in ons land echt heel bijzonder is. Het is als origami in Japan: we hebben zelf niet door hoe uniek het is, terwijl we met ons fietsgebruik Nederland het gezondste en schoonste land ter wereld kunnen maken. Daar dragen de fietsers en de fietsinfrastructuur aan bij, maar ook onze innovatiekracht speelt een grote rol, en de sector-overschrijdende samenwerking in Nederland.”

 

“Ik ben pas net begonnen en er liggen nog zoveel kansen: verbinden, experimenteren, kennis delen en zo fiets naar een next level brengen. Waar nu de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap betrokken zijn bij thema fiets, zouden ook de burgers en media kunnen aanhaken. Samen kunnen we voor alles een oplossing vinden, die nog gelukkig maakt ook. Fietsen is tegelijk goed voor gezondheid, luchtkwaliteit, klimaat, economie en mobiliteitsvrijheid"

 

‘Trots op de fiets zijn’

“Als coördinerend projectleider ben ik er trots op dat in de regio Arnhem-Nijmegen een netwerk van snelfietsroutes is opgezet”, vertelt Sjors van Duren (provincie Gelderland). Afgelopen week is Nijmegen ook verkozen tot Fietsstad 2016, onder andere vanwege de hoge kwaliteit van de (snel)fietsroutes. “Ik ben er blij mee dat ik heb kunnen bijdragen aan de kennis rondom dit soort initiatieven, om de fiets van lokaal naar regionaal niveau te brengen. Verder ben ik natuurlijk erg trots op het binnenhalen van Velo City, dat volgend jaar voor het eerst in Nederland zal plaatsvinden, in Arnhem en Nijmegen.”

 

Tijdens Velo City komt het buitenland naar Nederland. “En dat is een mooi moment om de fiets te vieren en als Nederland trots te zijn op de fiets. De fiets is de toekomst en daarom zou de fiets ook meer gezien kunnen worden als deel van onze steden, om Nederlandse steden aantrekkelijk en leefbaar te maken en te laten concurreren met andere wereldsteden.” Volgens Van Duren moeten in het beleid dan wel de juiste keuzes worden gemaakt om de fiets in die rol neer te zetten. Daarnaast is er nog een andere slag te maken: “We zouden ervoor moeten zorgen dat alle niveaus – nationaal, regionaal én lokaal – samenwerken op fietsgebied en dat dus ook de juiste acties op het juiste niveau worden uitgezet.”

 

‘De fiets weer voor iedereen maken’

“In de Tweede Kamer heb ik ervoor kunnen zorgen dat er geld werd uitgetrokken voor stationsfietsenstallingen”, zegt Hugo van der Steenhoven, die eind 2015 afscheid nam als directeur van de Fietsersbond en daarvoor onder andere Tweede Kamerlid voor Groenlinks was (1998-2002). Van der Steenhoven heeft de OV-fiets kunnen introduceren en toen nog 200 miljoen gulden voor fietsenstallingen kunnen bewerkstelligen. “Dat is een structurele subsidie geworden voor inmiddels gerealiseerde en nog te bouwen stationsstallingen.” Daarnaast is Van der Steenhoven trots op het idee van de Schaalsprong Fiets, dat ongeveer 3 jaar geleden binnen de Fietsersbond is ontstaan en ervoor pleit om flink te investeren in een oplossing en vooral om meer ruimte te maken voor een positieve ontwikkeling: de groei van schone en gezonde mobiliteit.

 

Wat Van der Steenhoven nog wil bereiken? “Er is een situatie ontstaan waarin mensen met een goede opleiding en goed inkomen de fiets cool vinden, maar mensen met minder kansen niet fietsen. En dat terwijl fietsen voor hen juist van belang is en fietsen voor iedereen is. Daarom moeten we de fiets weer voor iedereen maken.”

 

Nationaal Fietscongres

In dit kader spreekt Van der Steenhoven op het Nationaal Fietscongres op 2 juni over het project ‘Fietsen op Zuid’: “In stadsdelen als Rotterdam-Zuid, Overvecht of Transvaal wordt aantoonbaar minder gefietst dan in veel andere wijken in Nederland. Hoe komt dat? Hoe zit het met het fietsimago? Ik vertel er graag meer over. En ik leg uit welke kansen we zien en hoe we die, samen met lokale partijen, willen uitnutten.”

 

Meer informatie over het Nationaal Fietscongres op 2 juni en het pre-congres op 1 juni vindt u op  www.nationaalfietscongres.nl