Files door zelfrijdende auto’s die parkeertarieven vermijden

dinsdag 12 februari 2019
timer 2 min
Er zijn al tal van gedocumenteerde problemen met zelfrijdende auto's, van verkeersveiligheidsproblemen tot zorgen over banenverlies. Een nieuwe studie laat nóg een probleem zien: autonome auto's kunnen ernstige files veroorzaken door rond te rijden om parkeertarieven te vermijden.

Professor Transport Adam Millard-Ball van de Universiteit van Californië, heeft onderzoek gedaan naar de manier waarop autonome voertuigen zouden reageren op parkeersituaties. In zijn studie wijst hij erop dat autonome voertuigen niet dezelfde motivatie hebben om te parkeren als auto’s met bestuurder. Wanneer een chauffeur op zijn bestemming aankomt, moet hij zijn auto parkeren. Maar een autonoom voertuig kan rond blijven rijden zodra de passagier uitgestapt is.

Cruisen door de stad

Het verhogen van parkeertarieven wordt gezien als een manier om het autogebruik in steden te verminderen en mensen aan te moedigen om het openbaar vervoer te gebruiken. Maar een autonoom voertuig kan de tijd doden door op een laag toerental te rijden. Dit kan leiden tot een situatie waarin het goedkoper is om het voertuig in beweging te houden, dan om te betalen voor het parkeren. "Zelfs als je rekening houdt met elektriciteit, afschrijvingen, slijtage en onderhoud, kost het cruisen ongeveer 50 cent per uur. Dat is goedkoper dan parkeren, zelfs in een klein stadje", zegt Millard-Ball in een verklaring.

Reisverkeer verdubbeld

Millard-Ball gebruikte een verkeersmicrosimulatiemodel op basis van werkelijke gegevens uit het centrum van San Francisco. Hij kwam tot de verontrustende conclusie dat zelfrijdende voertuigen het reisverkeer in dichtbevolkte stedelijke centra zouden kunnen verdubbelen. Hij biedt wel een mogelijke oplossing, al is die misschien niet populair bij chauffeurs. Hij suggereert dat congestieheffing - automobilisten betalen een (vast) bedrag betalen om een druk stadsgebied te betreden - verkeersopstoppingen op straat kunnen verminderen en een patstelling kunnen voorkomen. Zulke systemen bestaan al in steden zoals Londen, Singapore en Stockholm.