Friesland gaat fossielvrij met Blauwe Diesel

donderdag 26 april 2018
timer 2 min
Bij acht tankstations in de provincie Friesland kan sinds 25 april fossielvrij getankt worden. De zogenaamde 'Blauwe Diesel B100' is duurzaam, fossielvrij en plantaardig alternatief voor normale diesel, wat de CO2-uitstoot met 89 procent verminderd.

De blauwe diesel wordt volledig geproduceerd uit hernieuwbare en duurzame grondstoffen. De fossielvrije diesel is gemaakt van afval- en reststoffen, afkomstig van oliemaatschappij Neste in Rotterdam.

Uitrol

Op dit moment is de blauwe diesel beschikbaar bij Tamoil-tankstations in Drachten, Leeuwarden, Marrum, Winsum en Suameer. Vanwege het programma ‘de Elfwegentocht’ zal vanaf 1 juli Blauwe Diesel B100 ook worden verkocht bij de Tamoil pompen in Akkrum, Kollum en Wolvega. De Elfwegentocht is het Friese plan om twee weken fossielvrij te reizen van 1 tot en met 14 juli. 


De fossielvrije diesel is mede mogelijk gemaakt door Future Fuels en Tamoil Nederland. Beide bedrijven zijn Freonen Fan Fossylfrij Fryslân (FFFF), de organisatie die gemeenten, provincies en bedrijfsleven aanmoedigt om volledig fossielvrij te ondernemen en tevens initiatiefnemer is van de Elfwegentocht. 


“Dit is een mijlpaal voor de Elfwegentocht, want Blauwe Diesel is dé oplossing voor veel particulieren en bedrijven om mee te doen”, aldus Bouwe de Boer van de FFFF.