Josse de Voogd opent Nationaal Fietscongres

vrijdag 14 juni 2019
timer 2 min
'Stemvertaler', onderzoeker en publicist Josse de Voogd zal op donderdag 20 juni het Nationaal Fietscongres in Expo Houten openen.

Josse de Voogd: "Jaren terug schreef ik het boek 'Bakfietsen en rolluiken'. Het viel op hoeveel bakfietsen er rond reden in de GroenLinks wijken van Nijmegen. Maar hoe verder je westwaarts fietst, richting de PVV-wijken, hoe minder bakfietsen, hoe minder fietsen überhaupt, en hoe meer rolluiken. De compacte stad maakt plaats voor bedrijventerreinen, hoge viaducten over kanalen, stoplichten, verkeerspleinen en naar binnen gekeerde woonerven. De buitenwijken zijn gebouwd op de auto. Met een winkelcentrum waar je goedkoop parkeert. De binnenstad, dat is maar lastig allemaal met de auto. De autoluwe GroenLinks stad is een paradijs, de stad wordt steeds mooier en veiliger. Maar het betekent ook dat de stad minder toegankelijk wordt voor mensen uit de buitenwijken die op de auto zijn gericht. Daar gaat je GroenLinks ideaal van de inclusieve stad. In Utrecht willen ze minder auto's in de Kanaalstraat in Lombok. Het geliefde multiculturele imago verdwijnt dan waarschijnlijk mee. En het vele gefiets maakt Nederland uniek in de wereld. Maar het leidt ook tot minder draagvlak voor stedelijk OV. Ook mobiliteit is een onderdeel van segregatie. Men kiest andere plekken en andere vervoermiddelen. Kijkt daardoor op een andere manier naar het land, want men komt op andere plekken. De fietsstad, de autostad, de OV-stad. Deels zijn het vrijwillige keuzes. Suburbaan, met de auto voor de deur, of hoogstedelijk, met fiets, trein en deelauto. Maar er is ook een groep die weinig te kiezen heeft. De lagere klassen. En met het populairder worden van de centrale steden verschuiven die groepen van centrale oude wijken naar de suburbs. Nieuwegein, Spijkenisse. Hier is het waken voor vervoersarmoede. Door gebrek aan vervoer, omdat het er weinig beschikbaar is, of omdat er geen geld voor is, worden kansen beperkt. Vooral in gebieden met veel mensen met een migratieachtergrond en veel PVV-ers wordt minder gefietst. De woonplek doet er toe. Maar waarschijnlijk ook cultuur en leefstijl. Niet voor elke groep lijkt de fiets een hip statussymbool."


Josse en dagvoorzitter Bram de Voogd zullen op 20 juni het Nationaal Fietscongres openen. Bent u er ook bij? Aanmelden kan hier