Klimaatbestendige stad: hoe drukker, hoe groener

woensdag 18 december 2019
timer 3 min
Hoe maken we onze openbare ruimte klimaatadaptief en hoe werken we aan de klimaatbestendige stad van morgen? Kennis en handvatten voor de praktijk werden op 14 november in het Amsterdamse Eye gedeeld en verdiept in vier presentaties, elf pitches en elf tafelgesprekken. Deze bijeenkomst 'De Groene Stad' maakt deel uit van een serie 'Eye'- bijeenkomsten door Goudappel Coffeng die in het teken staan van de 'Stad van de toekomst'.

Door Nettie Bakker

“Hoe drukker het wordt, hoe meer groen we nodig hebben”, zegt Christiaan Kwantes, consultant mobiliteit en ruimte bij Goudappel Coffeng en deze middag gastheer. “Steden gaan zich steeds meer verdichten en daarbij is er altijd een relatie tussen mobiliteit, openbare ruimte en groen, benadrukt Kwantes. “We moeten de infrastructuur voor iedereen geschikt maken. Daarom moeten verkeerskundigen en landschapsarchitecten samenwerken om te zorgen voor een fijne openbare ruimte.”

Effectief groen

130 deelnemers kregen een mix aan informatie. Zo Robbert Snep, senior onderzoeker Groene Steden van de Wageningen University & Research, geeft tips voor ‘effectief groen’, maar signaleert ook dat er nog weinig normen zijn voor functioneel groen. Belangrijk, want decor-groen is slechts een van de vele functies van groen.” Hij wijst op de toolbox Klimaatbestendige Stad van het Kennisportaal Ruimtelijke Adaptatie. Vlaams architect bij STRAMIEN, Peter Vermeulen doet verslag van de unieke samenwerking met een Antwerpse burgerbeweging om een structureel groentekort succesvol op te lossen. 

De stad van morgen

Landschapsarchitect Marco Aarsen van Goudappel Coffeng belicht de stad van morgen. Hierin staat de mens hoe langer hoe meer centraal en krijgt de auto gaandeweg een andere plek. Ook wijst hij op de website www.destraatopmaat.nl, een inspiratie atlas vol metamorfoses naar openbare ruimtes met meer aandacht voor voetgangers, fietsers, groen en kwaliteit van verblijven.

Groene stad in beweging

Verkeersplanoloog Erik van Hal van de Gemeente Eindhoven spreekt over een groene stad in beweging. Hij noemt een groendekking van 42,5 procent maar in het centrum slechts 7,3 procent. Bovendien ligt hier een woningbouwopgave van 25.000 extra woningen. “We gaan de hoogte in en willen de openbare ruimte weer terugbrengen met oude radialen en groene aders langs oude riviertjes.


Begin 2020 wordt een boekje gepresenteerd met een terugblik op de 11 pitches en tefelgesprekken. Die varieerden van het verduurzamen van een groene autostad (Almere), een groen gemengd bedrijventerrein in Ede tot nieuwe steden langs nieuwe spoorlijnen in de UK. 


Klik hier voor een filmimpressie