Kritiek op OV-chipkaart blijft aanhouden

maandag 20 oktober 2014
timer 2 min
Afgelopen donderdag werd er in de Tweede Kamer gedebatteerd over de OV-chipkaart. Veel partijen hebben kritiek op het systeem. Zo wil de VVD dat reizigers bij het overstappen niet steeds hoeven in- en uit te checken en pleit de PvdA voor het afschaffen van het verplichte saldo van 20 euro. Maar er is ook kritiek op de privacy van de OV-chipkaart.

Stichting Privacy First claimt dat de ‘anonieme’ OV-chipkaart niet anoniem is, omdat elke kaart een eigen identificatienummer heeft. Daardoor kunnen reizigers worden geïdentificeerd middels koppeling van transactiegegevens.  Zolang er geen echte anonieme chipkaarten bestaan, wil de stichting dat de papieren kaartjes zonder chip blijven bestaan.

 

Sluiting van de poortjes

Maar dat is nog niet alles. Privacy First wil dat het verplicht in- en uitchecken voor reizigers met een studenten OV, een trajectkaart of een jaarabonnement wordt afgeschaft, dat de huidige bewaartermijnen van de chipkaartgegevens tot een noodzakelijk minimum worden teruggebracht en dat de OV-chipkaart goedkoper wordt.

 

Ook is er kritiek op het geplande ‘sluiting van de poortjes’. De gedachte achter deze sluiting is dat bijvoorbeeld zwartrijders niet meer het station opkomen. Maar dat zorgt er ook voor dat het onmogelijk wordt om bijvoorbeeld het station over te steken zonder gebruik te maken van het openbaar vervoer. Verder zou de sluiting bij calamiteiten tot gevaarlijke situaties leiden en kunnen bijvoorbeeld kinderen, ouderen of hulpbehoevende mensen niet door familie of vrienden naar het perron begeleid kunnen worden, zo stelt Privacy First.

 

Verbeteren

Ondanks de vele kritiek die er geuit wordt op de OV-chipkaart, zal het systeem niet worden afgeschaft, stelt staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur). Wel zal er het nodige aan verbeterd moeten worden. Mansveld liet eerder al weten dat er een aantal proeven lopen om de chipkaart te verbeteren.