Meer multifunctionele daken in de toekomst

vrijdag 18 januari 2019
timer 3 min
Wat hebben de parkeergarage van de Markthal in Rotterdam, een lekkende parkeergarage in Assen en het groendak van het Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen gemeen? Ze zijn allemaal onder handen genomen door de specialisten van BetonRestore.

Een opgave als het waterdicht maken van de al 11 jaar lekkende parkeergarage van winkelcentrum Triade in Assen, is typisch iets voor BetonRestore, een gespecialiseerde aannemer actief in waterdichting.

Algemeen directeur Raymond Verhagen: “Dit soort opdrachten vinden wij interessante uitdagingen. In deze situatie hadden wij te maken met een topdek dat niet als dak fungeert, een tussendek en het parkeerdak boven de supermarkt. In de hele parkeergarage bleef het constant lekken, ook in de supermarkt op de begane grond. We hebben daar uiteindelijk een oplossing voor kunnen bieden waardoor de lekkages tot het verleden behoren.”

Groeiende parkeerbehoefte

De trends die Verhagen ziet en waar zijn bedrijf mee te maken heeft, zijn vooral het drukker worden van de steden. De bevolkingsdichtheid neemt toe, er is een groeiende parkeerbehoefte. Dat leidt tot een vraag naar dubbel grondgebruik. Verhagen: “Dat zien wij bijvoorbeeld bij de ziekenhuizen, waar parkeergarages worden bijgebouwd. We zien daarnaast veel supermarkten in grote steden waarbij het dak een parkeerfunctie krijgt. Je ziet dat het te gebruiken oppervlak voor meerdere functies wordt gebruikt. Parkeren komt dan op het dak of in een kelder onder het gebouw.”

Daarnaast is de klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande weersverandering een issue. “Ons weer verandert, er komen meer hoosbuien. Dat vraagt van daken meer. Een multifunctioneel dakwaterconcept met waterberging heeft dan grote voordelen: je buffert het overtollige water, kunt het eventueel gebruiken voor koeling en voert het gecontroleerd af, zodat putten en afvoeren niet volstromen.”


Raymond Verhagen

Groendak

BetonRestore was al in 2012 betrokken bij de bouw van het experimentele groendak van NIOO-KNAW, een onderzoeksinstituut naar ecotechnologie. Het dak van het gebouw in Wageningen wordt gebruikt voor waterberging en –zuivering, energiebesparende isolatie en zelfs het produceren van elektriciteit door planten.

“Waterberging is iets wat een steeds grotere rol gaat spelen, dan zijn multifunctionele daken een uitkomst. Er zijn heel veel mogelijkheden: je kunt zonnecollectoren plaatsen, warmtekoudeopslag toepassen, waarbij de leidingen door het dak lopen. Dan gebruik je het dak om de leefruimte daaronder te verwarmen of in de zomer te koelen. Zo zijn er tal van mogelijkheden.”

Dit artikel is verschenen in het 
Trendboek MobiliteitLees ook:

Fotobron: BetonRestore