Nederland deelt kennis fietsveiligheid met steden VS

woensdag 11 mei 2016
timer 2 min
Een Nederlandse delegatie van fietsprofessionals heeft in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. een plan gepresenteerd om in het westelijk deel van de binnenstad van de stad, het West End District, een uitgebreid fietsnetwerk te gaan ontwerpen en uitrollen. Dit gebeurde namens de Dutch Cycling Embassy en in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken (de Nederlandse ambassade in Washington). Het plan wordt binnen 3 jaar uitgevoerd, aldus Richard ter Avest, adviseur mobiliteit & ruimte bij Goudappel Coffeng, die hierbij aanwezig was.

Sjors van Duren van de provincie Gelderland, Marcel van Lieshout van Move Mobility en Richard ter Avest van Goudappel Coffeng waren in Washington om samen met 40 lokale en nationale planners en ontwerpers aan de slag te gaan met de Thinkbike-formule, waarbij Nederland expertise op het gebied van verkeersveiligheid deelt met steden in de Verenigde Staten. Ter Avest heeft verslag gedaan van dit bezoek.

 

Overeenkomst

Ter Avest vertelt dat een projectgroep van ruim 40 mensen meewerkt aan het initiatief. Dit zijn vertegenwoordigers van overheden zoals stadsregio Washington DC en de Federal Highway Administration en een ruime delegatie vanuit het bedrijfsleven. “Er waren ook vertegenwoordigers van steden zoals Austin (Texas) en Chattanooga (Tennessee) aanwezig waar wij al een dergelijk fietsnetwerk hebben uitgerold. Zij weten als geen ander welke voordelen dit oplevert. Daar hebben zij ook over verteld." De twee ‘Rijkswaterstaten’ van de VS en Nederland hebben uiteindelijk in Nederland een overeenkomst ondertekend waarin wordt afgesproken om nadrukkelijk met elkaar te gaan samenwerken. 


Unicum

Volgens Ter Avest zijn inmiddels heel concrete plannen gemaakt in het West End District in Washington. “Er zijn hele stukken rijbaan, waar nu nog geparkeerde auto’s staan, die worden ingeruimd voor fietspaden en in de plannen zijn ook voldoende fietsstallingen opgenomen om aan te leggen bij metrostations. Voor ons de normaalste zaak van de wereld, in Amerika bijna een unicum.”


Lees hier het volledige verslag van Ter Avest>>