Nederland: fiets- én klemmenland?

donderdag 19 mei 2016
timer 3 min
Zelfs in 'Nederland fietsland' blijft het gebruik van de fiets groeien en neemt de variatie aan type fietsen hand over hand toe. Om deze groei het hoofd te kunnen bieden, is meer stallingscapaciteit vereist waar fietsers veilig, stabiel en snel kunnen parkeren. Na de HY lanceert Armada Mobility nu de BETA-familie, een multifunctioneel fietsparkeersysteem voor permanente én tijdelijke locaties.

HY

De HY is vorig jaar op de Dag van de Openbare Ruimte gelanceerd en is gebaseerd op het klemprincipe. Dit houdt in dat het voorwiel in een klem wordt geplaatst, waardoor de fiets stabiel geparkeerd wordt. Het voordeel van dit fietsparkeersysteem is dat deze – door een innovatie bij de bevestigingsflens – in verschillende draairichtingen kan worden geplaatst, zonder dat daar extra kosten bij komen. Het systeem heeft massieve zijtakken waardoor vuil niet ophoopt en door de aanbindvoorziening kan de fiets stevig en veilig worden geparkeerd. Hierdoor voldoet het systeem aan FietsParKeur en heeft het dit keurmerk ook.

 

BETA

In samenwerking met Orion Bausysteme uit Biebesheim introduceert Armada nu de BETA-familie, waarbij degelijk en stevig parkeren verder geoptimaliseerd is, zonder dat het voorwiel ingeklemd hoeft te worden. De BETA-familie bestaat uit drie oplossingen: de BETA Classico, de BETA XXL en de BETA opklapbaar. Het systeem is eenvoudig: er is gekeken hoe een fietsparkeerbeugel geschikt kan worden gemaakt voor het veilig en stabiel parkeren van fietsen. Op strategische plaatsen zijn geleidebeugels geplaatst aan de fietsparkeerbeugel, waardoor de fiets in feite vast komt te staan. Om ervoor te zorgen dat de fiets altijd op de juiste manier geparkeerd wordt, is daarbij het zogenaamde focus-element ontwikkeld. Dit element zorgt ervoor dat de fiets altijd tegen de beugel van het systeem rust. Om de fiets tegen beschadigingen te beschermen, is daarnaast op verschillende plaatsen een kunststof bescherming aangebracht. Het systeem is standaard leverbaar met een hart-op- hart afstand tussen de fietsen van 360mm, 400mm én 500mm. Zowel de Classico-uitvoering als de XXL-versie hebben FietsParKeur.


Een ander voordeel van het systeem is dat het op drie manieren geplaatst kan worden. Zo kan het worden geplaatst op bestaande bestrating met robuuste betonblokken, waardoor er geen noodzaak is om het bestaande straatwerk open te breken. Een andere mogelijkheid is door middel van voetplaten die onder het straatwerk komen te liggen. Ten derde kan het systeem worden geplaatst met een grondanker dat met een bevestingsbeugel de BETA vastzet. Deze is ook in een omklapbare versie verkrijgbaar, waardoor het schoonmaken rondom de fietsparkeervoorziening vereenvoudigd wordt.

 

Buitenformaatfietsen

Gerard Zwaan, productmanager Fietsparkeer-oplossingen bij Armada Mobility en lid van het college van experts bij FietsParKeur: “De oplossing zat voor ons vooral in het gegeven dat de fietsparkeeroplossing ook standaard met een steekmaat hart-op-hart van 500mm verkrijgbaar is. In het straatbeeld is namelijk steeds meer de buitenformaatfiets terug te zien, zoals deze bij FietsParKeur wordt genoemd. Dit zijn fietsen met bijvoorbeeld een kratje voorop of met een beduidend groter en breder stuur. Met de BETA Classico en de BETA XXL kunnen ook deze fietsen eenvoudig geparkeerd worden.” De BETA opklapbaar is volgens Zwaan een handige oplossing voor evenementen: “In Nederland zijn veel evenementen binnenstedelijk en dus lastig bereikbaar met de auto. Steeds vaker wordt hier dan ook naartoe gefietst. Met het opklapbare fietsparkeersysteem kunnen organisatoren en gemeentes al die extra fietsen tijdelijk en eenvoudig plaatsen.”

De XXL-versie van de BETA-familie

Lees verder

Moeten gemeenten betaald parkeren tijdelijk afschaffen?

31 mrt om 12:07 uur
Je kon er op wachten: de vraag of in verband met de coronacrisis het betaald parkeren niet even kan worden…
Lees verder »

Utrecht krijgt regionale visie op parkeren

24 mrt om 01:00 uurtimer3 min
Vanuit de rijk- en regiosamenwerking, inclusief IenW, RWS en NS wordt gezamenlijk een start gemaakt om een…
Lees verder »

Gemeenten nemen maatregelen tegen coronavirus

22 mrt om 01:00 uurtimer2 min
Verschillende gemeenten in Nederland en België treffen maatregelen tegen het coronavirus. Na Amsterdam heeft nu…
Lees verder »

Zorgpersoneel mag gratis parkeren in Amsterdam

20 mrt om 01:00 uurtimer1 min
De gemeente Amsterdam voert vanwege de coronacrisis een aantal maatregelen in voor ondernemers en zorgpersoneel.…
Lees verder »

'Niet iedere parkeerlocatie wordt een volwaardige hub'

17 mrt om 01:00 uurtimer2 min
Leden van Het Parkeerpanel reageren ieder magazine op een vraagstelling. De vraag voor het komende magazine is:…
Lees verder »

Wanneer is een mobiliteitshub succesvol te noemen?

12 mrt om 01:00 uurtimer2 min
Leden van Het Parkeerpanel reageren ieder magazine op een vraagstelling. De vraag voor het komende magazine is:…
Lees verder »

'Voorlopig zie ik geen profijtelijke business voor een mobiliteitshub'

11 mrt om 01:00 uurtimer3 min
Leden van Het Parkeerpanel reageren ieder magazine op een vraagstelling. De vraag voor het komende magazine is:…
Lees verder »

Culemborg sluit als 100ste gemeente aan op het NPR

6 mrt om 13:22 uurtimer2 min
Culemborg is de 100ste gemeente die aansluit op het Nationaal Parkeerregister.
Lees verder »