Nooit meer verdwalen in parkeergarages

vrijdag 3 juli 2020

Parkeergarages moeten niet alleen veilig zijn, maar de gebruiker moet zich er ook echt veilig voelen. Gebruikers van de parkeervoorziening moeten zich vloeiend kunnen bewegen in het gebouw, zonder zich onveilig of onprettig te voelen. Naast verlichting, de aanwezigheid van toegangspoorten, camera’s en personeel, is design en routing een onmisbaar aspect in parkeergarages.  

De weg zoeken of verdwaald zijn is een behoorlijke tijdvreter. Bezoekers lopen hierdoor het risico om een afspraak te missen, met stress en irritatie tot gevolg. Een gastvrij ontvangst van bezoekers is cruciaal voor organisaties. Een goede en eenvoudige oplossing hiervoor is het toepassen van een wayfinding-strategie. Door deze strategie toe te passen wordt het de gebruiker makkelijk gemaakt om op een veilige en prettige manier de weg te vinden in een openbare ruimte.   

Routestuctuur 

Een goede routestructuur voor voertuigen en voetgangers vergroot automatisch de verkeersveiligheid. Die structuur moet overzichtelijk, zichtbaar, begrijpelijk, berijdbaar en beloopbaar zijn. Kleurgebruik of benamingen maken afdelingen en verdiepingen herkenbaar voor de bezoeker. Bij het maken van het planologisch ontwerp en de lay-out van de parkeergarage is het belangrijk om u te verdiepen in de bezoeker. De routing moet daarvoor natuurlijk tot in de puntjes verzorgd zijn. Op deze manier kan de bezoeker in een oogopslag zien waar hij naartoe moet. De posities voor de uitgangborden, voetgangers en auto’s moeten daarom zorgvuldig gekozen worden.  

Naast de bewegwijzering met borden zijn ook de markeringen belangrijk voor de verkeersveiligheid. De belijning en pijlen voor de rijroute, looproute en parkeervakken moeten op de juiste plekken worden aangebracht. De loopsuggestiepaden richting voetgangersoversteekplaatsen en markeringen op de wanden moeten ook niet vergeten worden. 

Veiligheidseisen markeringen 

Bij het doorvoeren van de wayfinding-strategie is het belangrijk om de veiligheidseisen volgens de NEN 2443 norm te hanteren. Zo dienen rijstroken en parkeervakken blijvend duidelijk zichtbaar te zijn met markeringen, net als gedeelten die niet voor het rijden of parkeren bestemd zijn. Ook moet de looproute en de rijroute voor in- en uitrijdend verkeer duidelijk zijn gemarkeerd door borden en markeringen op de rijbaan, de vluchtwegen voor voetgangers moeten eenduidig worden aangegeven en de bewegwijzering voor voetgangers moet in kleur afwijken van die voor voertuigen. Tot slot is het essentieel dat er in de parkeergarage herkenningspunten of borden aanwezig zijn, die het terugvinden van geparkeerde voertuigen vergemakkelijkt. 

Veilige en esthetische afwerking  

Triflex biedt diverse oplossingen die bijdragen aan een zo duidelijk mogelijke routing. Of het nu gaat om het creëren van een veilige uitstraling of een logische routing, met de esthetische een functionele oplossingen van Triflex krijgt iedere parkeergarage een eigen identiteit. 

Zo ook bij een parkeergarage in Leidschendam, waar sinds 2016 hard gewerkt wordt aan het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland. Om ervoor te zorgen dat het vernieuwde winkelcentrum aantrekkelijk, veilig en toegankelijk wordt, moest de parkeervoorziening aangepakt worden. Iedere ondergrond heeft bepaalde eigenschappen en stelt zijn eigen eisen. De hellingbanen dienden bijvoorbeeld voldoende verkeersbelasting aan te kunnen, het parkeerdak moest volledig waterdicht zijn en de inpandige parkeergarage diende antislip en slijtvast afgewerkt te worden. Ook was de uitstraling een onmisbaar punt. Er is gekozen voor sprekende kleuren in de parkeervoorziening. Niet alleen voor de sfeerbeleving, maar ook voor de veiligheid. Loopstroken in contrasterende kleuren zorgen voor een veilige routing. 


De tweelaagse inpandige parkeergarage, de hellingbanen en het parkeerdak worden dankzij de hoogwaardige systemen van Triflex voor jaren beschermd. Door kleurgebruik krijgt de parkeervoorziening haar eigen identiteit en wordt het de gebruiker makkelijk gemaakt om op een veilige en prettige manier de weg te vinden in een openbare ruimte.  

Lees verder

Achtlaagse parkeertoren geopend in Leidsche Rijn

12 jan om 14:46 uur
Aan het Berlijnplein in Utrecht is een bijzonder parkeergebouw gerealiseerd dat met een opvallende toren een icoon…
Lees verder »

FietsParkeur introduceert nieuwe normen fietsparkeervoorzieningen

11 jan om 11:49 uur
FietsParkeur is hét keurmerk voor veiliger, duurzame en comfortabele fietsvoorzieningen. De stichting heeft nieuwe…
Lees verder »

Parkeerverguning tweede auto in Amsterdam fors duurder

6 jan om 14:45 uur
De gemeente Amsterdam wil het bezit van een tweede auto ontmoedigen. Daarom wordt een parkeervergunning voor een…
Lees verder »

‘Probleemwegdekken’ succesvol behandelen

5 jan om 13:34 uur
Decennialang worden hoogovenslakken gebruikt als fundament bij de aanleg van wegen. De slakken zijn een…
Lees verder »

Fastned opent eerste snellaadstation bij REWE-supermarkt

16 dec 2020
Fastned heeft de eerste van een geplande reeks snellaadstations geplaatst bij Duitse REWE-supermarkten. Zo kunnen…
Lees verder »

Veilige en esthetische afwerking parkeergarage Leidschendam

15 dec 2020
In Leidschendam wordt er sinds 2016 hard gewerkt aan het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland. Het…
Lees verder »

De huiselijkheid van een mega-parkeergarage

14 dec 2020
Geen imponerende innovaties maar ‘goede samenwerking’ en hoge eisen aan ‘warmte en gastvrijheid’ brachten ‘het…
Lees verder »

Focus op fiets(parkeren)

8 dec 2020
De nieuwbouwwijk Punt Sniep in Diemen ligt op een bijzondere locatie, met aan twee kanten water en aan de…
Lees verder »