Nooit meer verdwalen in parkeergarages

vrijdag 3 juli 2020

Parkeergarages moeten niet alleen veilig zijn, maar de gebruiker moet zich er ook echt veilig voelen. Gebruikers van de parkeervoorziening moeten zich vloeiend kunnen bewegen in het gebouw, zonder zich onveilig of onprettig te voelen. Naast verlichting, de aanwezigheid van toegangspoorten, camera’s en personeel, is design en routing een onmisbaar aspect in parkeergarages.  

De weg zoeken of verdwaald zijn is een behoorlijke tijdvreter. Bezoekers lopen hierdoor het risico om een afspraak te missen, met stress en irritatie tot gevolg. Een gastvrij ontvangst van bezoekers is cruciaal voor organisaties. Een goede en eenvoudige oplossing hiervoor is het toepassen van een wayfinding-strategie. Door deze strategie toe te passen wordt het de gebruiker makkelijk gemaakt om op een veilige en prettige manier de weg te vinden in een openbare ruimte.   

Routestuctuur 

Een goede routestructuur voor voertuigen en voetgangers vergroot automatisch de verkeersveiligheid. Die structuur moet overzichtelijk, zichtbaar, begrijpelijk, berijdbaar en beloopbaar zijn. Kleurgebruik of benamingen maken afdelingen en verdiepingen herkenbaar voor de bezoeker. Bij het maken van het planologisch ontwerp en de lay-out van de parkeergarage is het belangrijk om u te verdiepen in de bezoeker. De routing moet daarvoor natuurlijk tot in de puntjes verzorgd zijn. Op deze manier kan de bezoeker in een oogopslag zien waar hij naartoe moet. De posities voor de uitgangborden, voetgangers en auto’s moeten daarom zorgvuldig gekozen worden.  

Naast de bewegwijzering met borden zijn ook de markeringen belangrijk voor de verkeersveiligheid. De belijning en pijlen voor de rijroute, looproute en parkeervakken moeten op de juiste plekken worden aangebracht. De loopsuggestiepaden richting voetgangersoversteekplaatsen en markeringen op de wanden moeten ook niet vergeten worden. 

Veiligheidseisen markeringen 

Bij het doorvoeren van de wayfinding-strategie is het belangrijk om de veiligheidseisen volgens de NEN 2443 norm te hanteren. Zo dienen rijstroken en parkeervakken blijvend duidelijk zichtbaar te zijn met markeringen, net als gedeelten die niet voor het rijden of parkeren bestemd zijn. Ook moet de looproute en de rijroute voor in- en uitrijdend verkeer duidelijk zijn gemarkeerd door borden en markeringen op de rijbaan, de vluchtwegen voor voetgangers moeten eenduidig worden aangegeven en de bewegwijzering voor voetgangers moet in kleur afwijken van die voor voertuigen. Tot slot is het essentieel dat er in de parkeergarage herkenningspunten of borden aanwezig zijn, die het terugvinden van geparkeerde voertuigen vergemakkelijkt. 

Veilige en esthetische afwerking  

Triflex biedt diverse oplossingen die bijdragen aan een zo duidelijk mogelijke routing. Of het nu gaat om het creëren van een veilige uitstraling of een logische routing, met de esthetische een functionele oplossingen van Triflex krijgt iedere parkeergarage een eigen identiteit. 

Zo ook bij een parkeergarage in Leidschendam, waar sinds 2016 hard gewerkt wordt aan het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland. Om ervoor te zorgen dat het vernieuwde winkelcentrum aantrekkelijk, veilig en toegankelijk wordt, moest de parkeervoorziening aangepakt worden. Iedere ondergrond heeft bepaalde eigenschappen en stelt zijn eigen eisen. De hellingbanen dienden bijvoorbeeld voldoende verkeersbelasting aan te kunnen, het parkeerdak moest volledig waterdicht zijn en de inpandige parkeergarage diende antislip en slijtvast afgewerkt te worden. Ook was de uitstraling een onmisbaar punt. Er is gekozen voor sprekende kleuren in de parkeervoorziening. Niet alleen voor de sfeerbeleving, maar ook voor de veiligheid. Loopstroken in contrasterende kleuren zorgen voor een veilige routing. 


De tweelaagse inpandige parkeergarage, de hellingbanen en het parkeerdak worden dankzij de hoogwaardige systemen van Triflex voor jaren beschermd. Door kleurgebruik krijgt de parkeervoorziening haar eigen identiteit en wordt het de gebruiker makkelijk gemaakt om op een veilige en prettige manier de weg te vinden in een openbare ruimte.  

Lees verder

VVD Amsterdam: maak parkeren goedoper voor EV's

7 aug om 12:02 uur
Staatssecretaris Van Veldhoven diende vorige maand een wetsvoorstel in dat het mogelijk moet maken voor lokale…
Lees verder »

Utrecht verlaagt tarieven vier P+R-garages

23 jul om 10:34 uur
De gemeente Utrecht verlaagt per 1 september de tarieven van vier P+R-voorzieningen. Gebruikers kunnen hier voor 2…
Lees verder »

Rotterdamse parkeergarages krijgen 1000 slimme laadpalen

17 jul om 10:48 uur
De gemeente Rotterdam gaat de komende maanden al haar parkeergarages voorzien van in totaal 1000 slimme laadpalen…
Lees verder »

Waterdichte afwerking voor parkeerdek Zeist

9 jul om 10:01 uur
Het parkeerdek bij appartementencomplex Laan van Vollenhove in Zeist was al jaren in slechte staat, waarbij…
Lees verder »

Samen ruimte maken voor fietsparkeren

7 jul om 10:24 uur
Om beter aan een veranderende marktvraag te kunnen voldoen, slaan BOERurban en Klaver Fietsparkeren de handen…
Lees verder »

Data heeft ook gevoel

3 jul om 10:47 uur
Parkeren is emotie! Keuzes over parkeerbeleid moet je niet maken op basis van emotie of onderbuikgevoel maar op…
Lees verder »

Parkeerdata: meer kennis door meer data

3 jul om 10:42 uur
Binnen de wereld van parkeeronderzoeken is een duidelijke trend waarneembaar. Doordat met de huidige technieken…
Lees verder »

Pilot om doorgaand verkeer met verschillende data in kaart te brengen

3 jul om 09:59 uur
De gemeente Amsterdam start een pilot om de verkeersstroom naar de binnenstad in kaart te brengen. Daarbij worden…
Lees verder »