Parkeergarage Houtwal Harderwijk bekroond met ESPA Gold Award

donderdag 30 juni 2016
timer 2 min
Parkeergarage Houtwal in gemeente Harderwijk heeft dé onderscheiding ontvangen voor parkeergarage van uitzonderlijk hoge kwaliteit: de European Standard Parking Award, ofwel de ESPA Gold Award.

De ESPA Gold Award is door de European Parking Association (EPA) in het leven geroepen om parkeergarages van topkwaliteit te onderscheiden van de standaard waaraan iedere parkeergarage zou moeten voldoen. Jeroen de Jong, wethouder van de gemeente Harderwijk, nam de award in ontvangst.


Parkeergarage Houtwal

De ondergrondse garage is rond en biedt plaats aan 450 voertuigen. In het midden heeft de garage een groot glazen dak, dat ervoor zorgt dat tot onderin – ruim 21 meter beneden het maaiveld – daglicht valt. De parkeerlagen hebben de vorm van een spiraal en liggen rond de lichtschacht die een doorsnede heeft van 12 meter. Op weg naar beneden komen bezoekers nergens een pilaar tegen. Voor het verlaten van de garage is een aparte rijbaan gemaakt rond de lichtschacht, die automobilisten zonder obstakels naar de uitgang voert.


Tijdens graafwerkzaamheden zijn resten van een oude stadspoort ontdekt. Deze zijn gerestaureerd en staan tentoongesteld op de onderste verdieping van de parkeergarage. De parkeergarage is voorzien van energiezuinige, dimbare led-verlichting. In totaal gaat het om 650 led-armaturen die vier standen hebben: 30, 25, 20 en 15 Watt. Verder is de garage uitgerust met een sprinklerinstallatie.


ESPA

Er zijn inmiddels drie garages in het bezit van de gouden editie van de European Standard Parking Award. Bekijk het overzicht van garages met een ESPA>>

Foto: Overhandiging ESPA Gold Award Houtwalgarage door Peter Martens, vicevoorzitter van Vexpan