Parkeersensoren voor Shop & Go zones

vrijdag 14 juni 2013
timer 2 min
Het Belgische Kortrijk heeft haar historische stadscentrum voorzien van innovatieve 'Shop & Go' zones. Bezoekers die snel een boodschap willen doen of leveranciers die pakketjes afleveren kunnen gebruik maken van gratis kort parkeren (maximaal 30 minuten). 

Parkeersensoren voor Shop & Go zones

Onderdeel van nieuw parkeerbeleid

De Shop & Go zones liggen pal voor de winkels en zijn uitgerust met een draadloze parkeersensor van Nedap. Shop & Go maakt deel uit van het nieuwe parkeerbeleid in Kortrijk. Het biedt bezoekers de mogelijkheid te parkeren dicht bij een winkel of horecagelegenheid. Ook laden en lossen is toegestaan op deze plaatsen. Voor deze oplossing is gekozen om het ondoelmatig gebruik van laad- en loszones, vooral op piekmomenten, terug te dringen en in te spelen op de groeiende vraag naar ruimte voor kort parkeren in de binnenstad van Kortrijk.

Meervoudig gebruik 

Parko, Parkeerbedrijf Kortrijk, wilde een hoogwaardige parkeeroplossing die het meervoudige gebruik van kortparkeerzones mogelijk maakt. Als randvoorwaarden voor de juiste oplossing stelde Parko dat gebruikers een hoge mate van comfort ervaren, dat er continue beheer en toezicht kan plaatsvinden en dat de exploitatiekosten minimaal zijn. Parko heeft gekozen voor het draadloze parkeersensor platform SENSIT van Nedap.

Maximaal half uur

De Shop & Go zones zijn geïntroduceerd in de Doorniksestraat en op de Grote Markt. Op de aangewezen parkeerplaatsen kunnen bezoeker en leveranciers een half uur gratis parkeren. Bij het parkeren registreert de parkeersensor de aanwezigheid van een voertuig. Om misbruik te voorkomen worden de kortparkeerzones gehandhaafd door parkeerwachters. Wanneer een voertuig langer dan dertig minuten geparkeerd staat, worden parkeerwachters hierover geïnformeerd. In het bericht staat de parkeerplek waar een overtreding geconstateerd is vermeld, zodat de handhaver zeer gericht actie kan ondernemen.

Parkeerinfrastructuur

Parko is verantwoordelijk voor het volledige parkeerinfrastructuur in Kortrijk. Technologiebedrijf Nedap is de ontwikkelaar van het draadloze parkeersensor systeem, genaamd SENSIT, dat de voertuigbezetting per individuele (straat)parkeerplek detecteert. Real-time parkeerinformatie wordt gebruikt om het stadsverkeer effectiever te verwijzen, om de bestaande parkeercapaciteit beter te benutten en om parkeerhandhaving efficiënter te organiseren.