Provincie Groningen ziet Dropper als ideale last mile oplossing

woensdag 27 februari 2019
timer 2 min
De provincie Groningen investeert tweehonderdduizend euro in het bedrijf Dropper. De onderneming gaat zorgen voor efficiënte pakketbezorging in de stad. Dropper wordt gezien als een ideale last mile oplossing.

De nieuwe Groningse onderneming is een vervolg op Fooddrop, de etenbezorgdienst van Jantine Doornbos. Ze gaf vorig jaar al aan bezig te zijn om het concept, waarbij ondernemers elkaars diensten gebruiken, uit te breiden. Doornbos: “We moeten af van het in eilandjes denken. Zo kan bijvoorbeeld de bloemist een pizzakoerier vragen of, op tijden dat het minder druk is, hij in de tussentijd bloemen kan bezorgen. Lokaal winkelen wordt gestimuleerd omdat alles naar je toegebracht kan worden.”

Markplaats voor stadslogistiek

Dropper gaat dezelfde software gebruiken als Fooddrop. Zo ontstaat er uiteindelijk een netwerk van bezorgers, bestellers en bedrijven. Met de subsidie werkt Dropper, dat zichzelf omschrijft als 'marktplaats voor stadslogistiek', nieuwe algoritmes uit om de stadsdistributie te verbeteren en om koeriers van verschillende ondernemingen pakketjes voor elkaar te laten bezorgen en ophalen. Doornbos geeft dat één gezamenlijke bezorging kostenbesparing oplevert en de leefbaarheid van de stad wordt verbeterd.

Groener

De stadsdistributie wordt bovendien een stuk groener, omdat er veel minder bezorgbusjes en koeriers van verschillende bedrijven langs dezelfde adressen hoeven te rijden. Het idee van Dropper kan daarnaast ook goed werken buiten de stad Groningen en is goed schaalbaar. Met deze Groningse innovatie kunnen vele andere steden worden bediend.

Dropper heeft uiteindelijk een terugbetalingsverplichting. Zodra het bedrijf winst gaat maken, betaalt Dropper het bedrag terug aan de provincie. Het opzetten van de nieuwe onderneming levert veel nieuwe banen op. In eerste instantie komen er 17 arbeidsplaatsen bij.

Lees ook: In Groningen bezorgt de pizzakoerier straks de bloemen