Testen in een ontwikkelomgeving geautomatiseerd autorijden

woensdag 19 juli 2017
timer 2 min
Het Ministerie van IenM, de Provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat en de gemeenten Eindhoven, Tilburg en Helmond hebben een volgende stap gezet in het bevorderen van connected, coöperatief en geautomatiseerd rijden. Op de Nederlandse en internationale aanbestedingswebsites is een uitvraag onder de naam MobilitymoveZ.NL gepubliceerd.

Doel is om samen met nationale en internationale private partijen in de komende 4 jaar in de stedelijke omgeving Level 4 geautomatiseerd rijden (personen en goederenvervoer) te beproeven. Dit in de dagelijkse praktijk met reguliere consumenten en werkgevers. Daarbij gaat het dus niet alleen om techniek maar vooral ook om het gebruik en de impact daarvan op gebruikers, werkgevers, verkeersmanagers, lease- en verhuurmaatschappijen en andere direct belanghebbenden in de dagelijkse praktijk in en om de stad. 


Gericht op een diversiteit aan private partijen

Naast de automatisering van voertuigen (geautomatiseerd rijden) en de onderlinge communicatie en data-uitwisseling (connected en coöperatief rijden) zullen ook ‘on demand’ functies (MaaS - Mobility as a Service) en de benodigde voorzieningen voor zero emissie vervoer en transport deel uitmaken van deze test- en ontwikkelomgeving. De vooraanbesteding richt zich op (R&D- en innovatieafdelingen van) automobielfabrikanten (OEM’s), aanbieders van MaaS-diensten, 1st Tier suppliers, ICT-bedrijven met een focus op en met capaciteiten in verkeer en mobiliteit, leasemaatschappijen, auto-importeurs of verzekeraars.


Overheid faciliteert randvoorwaarden

Voorzien wordt dat met de geïnteresseerde bedrijven afzonderlijke Onderzoek & Ontwikkelovereenkomsten worden afgesloten. De overheid zal op haar beurt op basis van de praktijkbehoeften de nodige randvoorwaarden bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan communicatievoorzieningen, ontheffingen en experimenteerruimte in wet- en regelgeving. 


Marktdialoog en gedetailleerde beschrijvingen als volgende stappen

Na deze eerste uitnodiging om hun belangstelling kenbaar te maken zal in de volgende fase (september) met de geïnteresseerde bedrijven de dialoog worden aangegaan. Uitgedetailleerde beschrijvingen van de te beproeven functionaliteiten zijn dan de volgende stap. Gepland is dat in het laatste kwartaal van 2017 de eerste overeenkomsten kunnen worden getekend. Vooruitlopend op de (in)ternationale response op deze uitvraag en de brede start van de ontwikkel- en proefactiviteiten, vinden in de komende tijd onder de vlag van MobilitymoveZ.NL bovendien al een aantal tests plaats.


Geïnteresseerde partijen kunnen meer informatie vinden op
www.MobilitymoveZ.NL. De officiële aankondiging is terug te vinden op de websites van TED en TenderNet.