VVN waarschuwt voor elektrische skate- en hoverboards

maandag 25 november 2019
timer 2 min
Veilig Verkeer Nederland waarschuwt ouders voor de aanschaf van elektrisch 'speelgoed' zoals skateboards, hoverboards en elektrische steps. Uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VVN) blijkt dat de regels in de meeste gevallen niet bekend zijn. VVN vraagt ouders alert te zijn en hun kinderen niet de straat op te laten met dit speelgoed.
Met het oog op de naderende feestdagen vraagt VVN ouders om goed op te letten bij de aankoop van elektrische vervoermiddelen. Ouders weten vaak niet dat de apparaten helemaal de weg niet op mogen, ook niet op het fiets- of voetpad. De elektrische speeltjes zijn eigenlijk alleen toegestaan op eigen terrein. 

Onderzoek

VVN onderzocht in hoeverre ouders op de hoogte zijn van de regels en de gevaren rondom deze voertuigcategorie. In het onderzoek vroeg VVN aan ouders van kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud wat ze weten over deze bijzondere voertuigen. Gebruikers van niet-elektrische voertuigen, zoals een waveboard of een 'ouderwets' skateboard, zijn voor de wet voetgangers en horen dus op de stoep, maar bij ontbreken daarvan op het fietspad. 56% van de ondervraagde ouders wist dit niet.
 
Elektrische voertuigen moeten echter worden goedgekeurd door het RDW voordat er sprake kan zijn van toestemming voor gebruik op de openbare weg. Elektrische ‘vervoermiddelen’ die als speelgoed worden gebruikt mogen niet op de openbare weg, omdat zij geen goedkeuring hebben van de RDW. Uit het onderzoek bleek dat 54% van de ouders dacht dat de hoverboard wel op de openbare weg mocht.

Goedkeuring

Er zijn in Nederland 16 van deze elektrische vervoermiddelen goedgekeurd. “De aanbieders van elektrische vervoermiddelen moeten echt hun verantwoordelijkheid nemen en bij de verkoop clip en klaar aangeven of het betreffende vervoermiddel is toegestaan in het Nederlandse verkeer”; zo stelt VVN-directeur Evert-Jan Hulshof.