Waarom Nederland niet zonder logistiek kan

vrijdag 3 maart 2017
timer 2 min
Nederland is een echt logistiekland. Er staan meer dan 3.000 voetbalvelden aan distributiecentra door het land verspreid en één op de tien werkenden heeft een logistieke baan. Dat blijkt uit de monitor Logistiek en Goederenvervoer, die minister Schultz van Haegen begin maart aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

Goederenstromen van en naar Europa verlopen vaak via Nederland en meer dan 33.000 bedrijven houden zich elke dag bezig met het optimaal regelen van vervoer en opslag in ons land. De Topsector Logistiek is 1 van de 9 sectoren die in 2012 door het Kabinet is geselecteerd als een gebied waar het Nederlandse bedrijfsleven en onderzoekscentra wereldwijd in uitblinken.

Bevindingen

De monitor geeft een overzicht van de groei van alle goederenstomen in en door Nederland. Daarbij krijgen onze grootste havens een speciale rol: Schiphol en Rotterdam. Verder kan in de Monitor alle informatie gevonden worden over het gebruik van wegen, vaarwegen en spoorlijnen en de gevolgen van files en uitstoot van CO2 en andere emissies. De interactieve versie van de Monitor Logistiek en Goederenvervoer is hier te vinden.

Topsector Logistiek

Om de verwachte groei van goederenstromen duurzaam in te richten, ligt de focus van de Topsector op de internationale concurrentiepositie van Nederland, de bijdrage van logistiek aan het vestigingsklimaat voor internationale bedrijven en de effectieve en duurzame afhandeling van goederenstromen.