Winnaars Fietsstad 2020 bekendgemaakt

vrijdag 28 februari 2020
timer 3 min
Tijdens het congres 'Fietsstad van de toekomst' is de winnaar van de verkiezing Fietsstad 2020 bekendgemaakt. Winterswijk, Veenendaal en Enschede sleepten de prijzen in de wacht. De eerste winnaar van de wisseltrofee voor grootste stijger was de gemeente Scherpenzeel. Schiermonnikoog mag zich het beste fietseiland noemen. Grote winnaar van de titel 'Fietsstad 2020' was Veenendaal, die na 20 jaar de prijs weer in ontvangst mocht nemen.

Op het congres 'Fietsstad van de Toekomst' is de winnaar van de verkiezing 'Fietsstad van de Toekomst'  bekendgemaakt. 

De top 5 genomineerden waren al bekendgemaakt: Enschede, Scherpenzeel, Schiermonnikoog, Veenendaal en Winterswijk voeren de lijst aan. De winnaar is op 28 februari bekendgemaakt op het congres 'Fietsstad van de Toekomst'.

Hoge waardering

“Deze vijf gemeenten worden hogelijk gewaardeerd door de fietser en scoren ook nog eens objectief goed met hun fietsvoorzieningen. Vrijwel alle gemeenten doen mee, dus dat is echt een prestatie.”, zegt Fietsersbond-directeur Saskia Kluit. Naast de titel Fietsstad 2020 worden er tijdens het congres ook prijzen uitgereikt voor de beste grote, middelgrote en kleine gemeente en de snelste stijger ten opzichte van 2018.

Grootste fietsonderzoek

Ruim 45 duizend fietsers gaven hun mening over de kwaliteit van het fietsen in hun omgeving. Dit beeld is aangevuld met een aantal objectieve factoren, bijvoorbeeld over de hoeveelheid vrijliggende fietspaden naast 50-wegen, stedelijke dichtheid en hoeveel fietsers moeten omrijden om op hun bestemming te komen. Meer over de enquête staat op onze site.

Winnaars

Saskia Kluit, directrice van de Fietsersbond, en voormalig profwielrenster Marijn de Vries maakten de resultaten bekend. Winterswijk won de prijs voor beste kleine gemeente. De gemeente was in 2018 al goed beoordeeld en wist dat goed vast te houden, bestemmingen worden zonder veel omrijden bereikt en voorrang op rotondes zorgt voor fietsgeluk. 

Veenendaal was de grote winnaar en mag zich nu Fietsstad 2020 noemen. Veenendaal sleepte ook de prijs voor beste middelgrote gemeente in de wacht, met brede, schone fietspaden waar fietsers zich veilig voelen en regen geen hinder oplevert. 

Directe routes, flinke fietspromotie en veel inzet voor fietsers leverde Enschede de prijs op voor beste grote fietsgemeente. Enschede zet fietsen al jaren op de kaart en zet zich in om de stad voor alle modaliteiten goed bereikbaar te houden. 

De winnende gemeenten kregen een zangfietspad uitgereikt: een fietspad waar je ongehinderd en zonder onderbreking mag zingen, voor het ultieme fietsgeluk. 

Een nieuwe categorie in de verkiezing is die van snelste stijger. Welke gemeente wist de beste verbetering te boeken ten opzichte van twee jaar geleden? De grootste stijger krijgt een wisseltrofee. De eerste winnaar van de trofee is de gemeente Scherpenzeel, vanwege een groot gevoel van fietsgeluk, weinig conflicten met voetgangers en de mogelijkheid om prettig door te fietsen, ook bij verkeerslichten. 

"Het vervoermiddel op Schiermonnikoog? De fiets!"  Schiermonnikoog won dan ook de prijs voor beste fietseiland.