Zwolle zet stappen op weg naar een schone stadslogistiek

dinsdag 13 november 2018
timer 2 min
De gemeente Zwolle start met vier pilots voor schoon goederenvervoer in de binnenstad. Burgemeester en wethouders in Zwolle willen zo stappen zetten op weg naar een schone stadslogistiek in 2025.

Samen met logistieke partners en belanghebbenden in de binnenstad heeft de gemeente vier pilots in voorbereiding als eerste stappen op weg naar een volledig schone stadslogistiek. Het gaat om het realiseren van stop en drop plekken in de binnenstad, city-hubs en overslagpunten aan de stadsrand en de stimulering van elektrische vrachtfietsen.

De stop en drop plekken zijn bedoeld voor het laden en lossen van gekoelde producten voor de horeca in de binnenstad. Bij de city-hubs kunnen bewoners en ondernemers uit de binnenstad pakketten afhalen en overslaan in schone voertuigen. Ook kunnen ze er bakfietsen huren. De overslagpunten aan de rand van de stad zijn bedoeld voor de overslag van grotere ladingen van vrachtauto´s naar kleinere (elektrische) voertuigen of bakfietsen die de spullen verder de stad in brengen.

Zero-emissie stadslogistiek

De gemeente Zwolle heeft in 2017 de Greendeal Zero Emissie Stadslogistiek ondertekend. Daarmee heeft ze zich verbonden aan de doelstelling van een volledig schone stadsdistribuite in 2025. Zwolle wil dat doel bereiken enerzijds met schonere voertuigen en anderzijds met kleinere (efficiënte) en vermindering van het aantal vervoersbewegingen. Centraal in het plan staat de instelling van een stadslogistiek makelaar, die hét loket vormt voor ondernemers, inwoners en initiatiefnemers. De logistiek makelaar is ambassadeur voor en stimuleert initiatieven voor schoon stadsvervoer.

Laad- en lostijden

Naast de pilots willlen burgemeester en wethouders ook zelf maatregelen nemen die bijdragen aan schone stadslogistiek. Ze stellen voor de venstertijden (laad- en lostijden) in de binnenstad aan te passen en extra in te zetten op handhaving en informatie. De gemeente werkt met alle betrokken partners en de provincie Overijssel aan een meerjarenprogramma stadslogistiek. Dat maakt deel uit van het uitvoeringsprogramma van de mobiliteitsvisie Zwolle, die naar verwachting begin 2019 wordt vastgesteld.