Data uit voertuigen: dit is het moment om in te stappen

maandag 25 januari 2021

Auto’s zijn niet de oorzaak van verkeersongelukken. Automobilisten helaas wel. Want zoals genoeglijk bekend is circa 95% van de verkeersongelukken het gevolg van menselijk falen. De auto is dus niet het probleem bij de verkeersveiligheid, maar kan wel de oplossing zijn. Met data-gedreven toepassingen helpt de auto ons om veilig van A naar B te komen. En dat is goed nieuws!

Door Ronnie Poorterman (Senior adviseur mobiliteit, Keypoint Consultancy)

Data uit voertuigen gaan ons enorm helpen op onder meer het gebied van verkeersveiligheid. Steeds meer auto’s zijn connected en leveren data. De eerste stappen in de toepassing ervan zijn inmiddels een feit. Denk aan het initiatief om voertuigdata over pechgevallen en ongelukken door te geven aan verkeerscentrales voor snelle incidentafhandeling (NDW, 2020) en de meting van wegdekschades voor efficiënt beheer en onderhoud (o.a. SmartwayZ, 2019-2020). Deze toepassingen laten zien dat nu al meerwaarde te behalen is uit voertuigdata.

Meer mogelijkheden voor opschaling zie ik wanneer verschillende databronnen worden gecombineerd tot waardevolle informatie. Bijvoorbeeld, wanneer we data uit voertuigen over de inzet en werking van rijhulpsystemen (ADAS) kunnen gebruiken in combinatie met andere databronnen, om inzicht te krijgen in de aard en omvang van bijna-ongelukken. Wanneer we data over het activeren van ABS sensoren of het ingrijpen van Lane Keep Assistance combineren met gegevens over het weer (regen, gladheid, laagstaande zon), de leeftijd en toestand van het asfalt, of rijgedrag (snelheid, eye tracking) geeft dat handvatten om vanuit een risico gedachte te kijken naar wegontwerp, beheer en onderhoud of juist naar een educatieve/gedragscampagne.

Hoe meer databronnen gecombineerd worden, hoe groter het belang wordt van goede analyse én visualisatie. Dat levert bijvoorbeeld de wegbeheerder bruikbare stuurinformatie op. In onze projecten maken we in dat kader gebruik van ons eigen Datapoint, een op GIS gebaseerd dataportaal waarin we verschillende databronnen combineren tot nieuwe informatie. En voor wegbeheerders heeft NDW in haar viewer de nieuwe datalaag met data uit voertuigen ingericht.

Ik verwacht dat data uit voertuigen de komende jaren groot en belangrijk worden. Want: meer data, meer toepassingen, grotere maatschappelijke waarde. In ons onderzoek in het kader van het project VIA NOVA (kwaliteit data uit voertuigen, 2020) en ons onderzoek voor NDW (gebruik data uit voertuigen; evaluatie en vooruitblik, 2020) is een grote betrokkenheid bij private en publieke partijen geconstateerd. Ik nodig iedereen, van wegbeheerder tot autofabrikant, dan ook graag uit om in te stappen in de doorontwikkeling en toepassing van data uit voertuigen. Zo werken we samen aan verbeterde verkeersveiligheid, doorstroming en assetmanagement.