Bruggencollege in het teken van biobased materialen

maandag 31 mei 2021

Bruggencampus Flevoland/Floriade organiseert op 1 juni het vierde Bruggencollege. Tijdens deze bijeenkomst wordt ingezoomd op het gebruik van biobased grondstoffen in de bruggenbouw. Rijk Blok van de TU Eindhoven blikt alvast vooruit.

Aan de hand van de bouw van de Smart Circular Bridge op het Floriadepark worden bezoekers meegenomen in het gebruik van biobased grondstoffen in de bruggenbouw. De uitdagingen uit de praktijk worden samen met een team van experts besproken tijdens het Bruggencollege. “Ons doel is om de CO2-impact van constructiemiddelen te verminderen door het gebruik van niet fossiele grondstoffen”, vertelt Blok, projectleider van het expertteam. “Voor de brug op het Floriadeterrein worden natuurlijke vlasvezels gebruikt, gemengd met hars. Hars wordt normaal gesproken van aardolie gemaakt, maar zo’n 30 procent van de hars die wij gebruiken bestaat uit natuurlijke oliën. We werken nu toe naar een proef waarbij de hars bestaat uit zo’n 60 procent groene bestandsdelen”, aldus Blok.

Monitoren

Van de vlasvezels en de hars wordt een composiet gemaakt, waar een voetganger- en fietserbrug van wordt gebouwd op het Floriadeterrein. Voor het gebruik van biobased materialen is het belangrijk dat de brug continue gemonitord wordt. “Omdat we nieuwe materialen gebruiken is het van belang om te weten hoe sterk de brug is en hoe deze belast wordt. Door middel van sensoren wordt bijvoorbeeld gemeten wat het vervormingsgedrag van de vezels is bij belasting. Daarnaast doen we ook dynamische metingen: hoe erg trilt de brug door de wind of als er mensen overheen lopen. Veel trillingen kunnen een indicatie zijn dat er veroudering van het materiaal optreed. Uiteindelijk willen we toewerken naar een brugmanagementsysteem, waarbij je goed kunt monitoren wat er allemaal gebeurt en de historische gegevens kunt inzien. Bij voldoende data kun je ook goed bepalen hoe lang een brug nog meegaat.”

Op de campus van de TU Eindhoven worden de biobased materialen uitgebreid getest op een groot schaalmodel brug. “Het ontwerp en de tekeningen voor de brug op het Floriadeterrein zijn nu klaar. We gaan daarnaast in Bergen op Zoom en het Duitse Ulm ook bruggen bouwen van biobased materialen”, zo besluit Blok.

Meld je hier gratis aan voor het Bruggencollege

Foto: Shutterstock