Nationale Bruggenbank stimuleert hergebruik bruggen

dinsdag 16 maart 2021

Op 11 maart is de Nationale Bruggenbank gelanceerd. De database is een platform van overheden, voor overheden, waar vraag en aanbod van gebruikte bruggen elkaar kunnen vinden.  De Nationale Bruggenbank is een initiatief vanuit AmRoR, een samenwerkingsalliantie tussen Rijkswaterstaat en de gemeentes Amsterdam en Rotterdam. Het beheer van de Nationale Bruggenbank ligt bij de Bruggenstichting.

De bruggenbank moet Rijkswaterstaat ondersteunen bij het waarmaken van de klimaatdoelstellingen. In 2030 wil Rijkswaterstaat klimaatneutraal zijn. Ondanks dat hergebruik van bruggen niet eenvoudig is, denkt Rijkswaterstaat dat dit een grote bijdrage kan leveren. Een groot deel van de bruggen, die vanwege functiewijziging op de nominatie staat voor vervanging of sloop, nog niet het einde van haar levensduur bereikt. Deze bruggen zijn vaak nog zeer geschikt voor hergebruik op een andere locatie. Normaal gesproken wordt wel gekeken of onderdelen gerecycled kunnen worden, maar dit is hergebruik van een brug als geheel levert de grootste bijdrage aan klimaatsdoelstellingen.

Werkwijze

De bruggenbank is in beheer van de Bruggenstichting, die over uitgebreide kennis van het Nederlandse stelsel aan bruggen beschikt. Omdat hergebruik van bruggen complex is, is er een  Handreiking Hergebruik Bruggen opgesteld, die inzichtelijk maakt welke stappen nodig zijn en waar je aan moet denken bij hergebruik van een brug. Denk hierbij aan juridische aspecten zoals het eigendom en aansprakelijkheid bij hergebruik. Ook belangrijk zijn het transport en regelen van opslag van een brug. Daarnaast is de landschappelijke inpassing voor de omgeving belangrijk.

De bruggenbank is hier te raadplegen.