Gedragspsycholoog

Ben jij gedragspsycholoog en heb je affiniteit met de verkeerswereld? En zoek jij naar een afwisselende baan? Wij hebben een mooie functie, waarbij je jouw kennis over gedrag inzet om toekomstbestendige mobiliteitsoplossingen te realiseren. Samen met je collega’s vanuit diverse vakgebieden (verkeerskunde, communicatie en sociologie) kun jij écht het verschil maken. Kortom, wij zijn op zoek naar jou!

Wat ga je doen?

Als ervaren gedragspsycholoog hou jij je natuurlijk bezig met waarom mensen doen wat ze doen en hoe je dit kunt veranderen. Als collega bij XTNT breng je in verschillende projecten jouw visie op gedragsverandering in, en je weet vervolgens een vertaalslag te maken naar praktisch in te zetten oplossingen. Dit doe je vaak in nauw contact met je opdrachtgever. Bij ons ben je bij verschillende thema’s betrokken, namelijk: mobiliteitstransitie, fietsers & voetgangers, verkeersveiligheid & infra en minder hinder. Het is mogelijk om je specifiek te profileren op een of enkele van deze thema’s. Om je alvast een beetje een beeld te geven, lees je hier een kleine greep uit de projecten waar we de afgelopen tijd aan hebben gewerkt:

 • Safety-safe: De snelheid van het verkeer terugbrengen én het wij-gevoel in een wijk of straat versterken. Dat is het doel van Safety-safe, ook wel bekend onder de naam snelheidsmeterspaarpot. Iedereen die zich op een geselecteerde weg aan de snelheidslimiet houdt, zorgt ervoor dat er geld in een digitale spaarpot wordt bijgeschreven. Dat gespaarde bedrag wordt vervolgens besteed aan een door de bewoners gekozen doel in de wijk. Provincies, gemeenten, ROV’s en andere organisaties kunnen de Safety-safe inzetten om zo de verkeersveiligheid te vergroten en de sociale cohesie te versterken. De Safety-safeprojecten voeren we samen met communicatiebureau Keijzer uit in (en inmiddels ook af en toe buiten) heel Nederland.
   
 • Handreiking gedragsonderzoek bij Smart Mobility-toepassingen: De ontwikkeling van Smart Mobility-toepassingen biedt kansen voor slim, schoon en veilig reizen. Maar, we zien dat de ontwikkeling van Smart Mobility-toepassingen vaak erg technisch wordt aangevlogen. De eindgebruiker blijft tot een laat stadium op de achtergrond. Daarnaast blijkt ‘gedrag’ voor veel projectleiders een worsteling: wat is gedrag nou precies, en hoe doe je daar nou goed onderzoek naar? Daarom hebben we in samenwerking met de provincie Noord-Holland een handreiking opgesteld voor het uitvoeren van gedragsonderzoek. In de handreiking laten we vooral zien dat gedragsonderzoek helemaal niet moeilijk, groots of meespelend hoeft te zijn, maar dat ook kleinschalig onderzoek tot belangrijke inzichten kan leiden. Het doel hierbij is om projectleiders van Smart Mobility-projecten te enthousiasmeren voor gedragsonderzoek én handvatten te bieden waarmee ze zelf aan de slag kunnen.
   
 • Fietsstimuleringsonderzoek onder mbo-studenten: We zijn ontzettend goed bezig met fietsstimulering in Nederland. Van beloningscampagnes en doorfietsroutes tot programma’s om ouderen langer en veiliger op de fiets te helpen. En dat gaat goed. Maar, vergeten we niet een belangrijke én kansrijke groep? Uit verschillend onderzoek blijkt namelijk dat de hoger opgeleiden (hbo en wo) al veel fietsen, maar dat de groep die een praktijkopleiding heeft gehad (mbo) hierin achterblijft. Op gebied van fietsstimulering blijkt er daarom juist bij deze doelgroep veel winst te behalen. Maar, hoe krijgen we de mbo-student aan het fietsen?
  Er is nog weinig onderzoek gedaan bij deze specifieke doelgroep. Er is niet bekend waarom mbo-studenten minder fietsen: welke motieven en weerstanden liggen hieraan ten grondslag? Op basis van dit gedachtegoed is XTNT in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Gemeente Amsterdam & SBAB en Provincie Utrecht gestart met een onderzoek naar fietsstimulering onder mbo-studenten. Op basis van dit onderzoek worden effectieve gedragsinterventies opgezet, om mbo-studenten te stimuleren vaker te fietsen.
 • Omleiden fietsers Voorstraat Utrecht: Een van de drukste fietsroutes in de binnenstad van Utrecht, de Voorstraat, ging in 2020 volledig op de schop. Met dagelijks 16.000 fietsers ontstond een uitdagend vraagstuk: hoe zorg je er enerzijds voor dat fietsers – ondanks de werkzaamheden – Wel comfortabel kunnen doorfietsen, maar niet door de Voorstraat, en anderzijds: hoe stuur je ze over de gewenste routes? Hiervoor bedachten wij voor de gemeente Utrecht een slimme omleidingsstrategie, met logische routes, opvallende geleidingsborden en enthousiaste feedbackborden om de fietsers die het ‘juiste’ gedrag vertonen te belonen.

Je rol binnen XTNT

In projecten vervul je verschillende rollen: van projectleider tot gedragsexpert. In de rol als projectleider stuur je een projectteam aan. Je bent verantwoordelijk voor een goede voortgang van het project en houdt contact met de opdrachtgever. Daarnaast word je regelmatig in je rol als gedragsexpert aangehaakt bij projecten van andere projectleiders om te adviseren over verkeersgedrag. Dit doe je soms als vast lid van het projectteam, maar ook ad hoc. Daarnaast schrijf je regelmatig offertes voor nieuwe opdrachten, denk je mee over nieuwe verkoopkansen in de markt en draag je bij aan de ontwikkeling van XTNT.

Bij XTNT krijg je ook de ruimte om interne taken op te pakken. Wat deze taken zijn, is voor iedereen verschillend en hangt vooral af van je eigen wensen. De taken zijn heel divers. Voorbeelden van dit soort interne taken kunnen zijn: Een rol binnen team communicatie van XTNT. Je schrijft dan mee aan artikelen voor op de website, onderhoudt de socials en houdt het overzicht over aankomende congressen. Of lid van de offertecommissie. Je denkt dan mee in verschillende offertes mee met het projectteam dat de offerte schrijft, leest mee en doet kwaliteitschecks op deze offertes. Als coaching jouw talent is kun je je ook als coach van een van je collega’s aan de slag!

Wie ben jij?

Opgeleid als psycholoog, met minimaal 5 jaar relevante werkervaring, bij voorkeur binnen de verkeers- of mobiliteitswereld.

 • Je werkt graag in teams en wilt projecten managen.
 • Je hebt een visie op het gebruik van gedragsinzichten en kunt de vertaalslag maken naar praktisch toepasbare oplossingen.
 • Je geniet van het samenwerken met verschillende disciplines zoals bijvoorbeeld verkeerskundigen, dataspecialisten, sociologen en communicatieprofessionals.
 • Je durft af te wijken van de gekozen koers en van gebaande paden. Je durft een andersoortige oplossing te benoemen, en een uitgestippeld proces is niet in beton gegoten.
 • Je houdt van variatie en kan goed schakelen tussen de verschillende projecten waaraan je werkt.
 • Je bent oprecht, nieuwsgierig en bevlogen – net als je nieuwe collega’s!

Wat bieden wij jou? 

 • Een gezellig, hecht team!
 • Flexibele werktijden.
 • Hybride werken, ons streven is om 40% van de werkdagen niet te reizen.
 • Goede faciliteiten voor thuiswerken, denk aan een bureau, bureaustoel, beeldscherm, laptopstandaard, speaker, toetsenbord en muis.
 • Een pensioenregeling bij Aegon met een werkgeversbijdrage van 100%.
 • Een TMA-talentenanalyse met bijbehorende persoonlijke coaching door een van onze coaches.
 • Een basis lunch, koffie, thee en fruit op kantoor.
 • Een lunchvergoeding van €25 netto per maand op fulltime basis.
 • Regelmatige sociale activiteiten zoals: teamdagen, kennissessies, sportactiviteiten en borrels!

Over XTNT 

XTNT is dé expert op het gebied van verkeer, mobiliteit, communicatie en gedrag. XTNT is een hecht team. Plezier in het werk en met collega’s onderling vinden we heel belangrijk. We zorgen er dan ook voor dat we vaak samenkomen. Zo organiseren we onder meer regelmatig teamdagen op locatie om de verbinding met elkaar te blijven houden, elkaar te inspireren en om van elkaar te leren.

XTNT’ers zijn nieuwsgierig, oprecht en bevlogen. Onze adviseurs werken samen aan verkeer en vervoer, ieder vanuit een eigen achtergrond (psychologie, communicatie, processen, techniek) en met een focus op een specifiek marktsegment of vakgebied.

Interesse? 

Heb jij interesse om ons team te leren kennen? Laat dan je naam en telefoonnummer achter. Meer is niet nodig! Wij nemen dan binnen drie werkdagen contact met je op om je alles te vertellen over deze vacature en de mogelijkheden die je hebt binnen XTNT. Je kunt je gegevens achterlaten door een e-mail met als onderwerp ‘Bel mij’ te sturen naar Varsha Ramnathsing (HR) via mailadres hrm@xtnt.nl. Liever direct solliciteren? Dat kan natuurlijk ook. Stuur je CV en motivatie dan direct naar hrm@xtnt.nl.

 • Organisatie:
  XTNT
 • Locatie:
  Utrecht