ANWB stopt met verzekeren fatbikes vanwege hoog diefstalrisico

maandag 21 augustus 2023

Foto: Shutterstock

De ANWB stopt met het verzekeren van fatbikes. De ANWB noemt het hoge diefstalrisico en het vaak opvoeren van fatbikes als reden. Eigenaren van een fatbike met een doorlopende verzekering krijgen twee maanden voordat de verzekering automatisch zou worden verlengd bericht dat de verzekering wordt stopgezet, verzekeringen voor bepaalde tijd lopen door tot het einde van de looptijd.

De ANWB stelt dat het stopzetten van de verzekeringen nodig is om de fietsverzekeringen betaalbaar te houden. De financiële schade veroorzaakt door diefstal van fatbikes is zo'n 8 keer zo hoog als de betaalde premies. 'In Amsterdam is de kans dat de fatbike gestolen wordt 90 procent', vertelt een woordvoerder tegenover de NOS. 

De ANWB telt ongeveer 10 duizend verzekerde fatbikes, waarvan het merendeel dit jaar een verzekering heeft afgesloten. De grote groei van dit segment in combinatie met het hoge diefstalrisico maakt ingrijpen noodzakelijk. 

Een mogelijke verklaring voor de gestegen populariteit van fatbikes is de invoering van een helmplicht voor snorfietsen, terwijl een helm voor fatbikes - een variant op de 'gewone' e-bike - niet nodig is.