Big Brother is collecting data about you!

woensdag 6 september 2023

Foto: Shutterstock

Steeds meer slimme apparaten vinden hun weg naar onze huizen en vergezellen ons zelfs dag en nacht. Heb je ooit nagedacht over de hoeveelheid privégegevens die je aan derden prijsgeeft en wat er met die gegevens gebeurt?

Dit jaar zullen we de grens van 10 miljard actieve IoT-apparaten doorbreken, en er zullen 1 miljard bewakingscamera's in openbare ruimtes zijn (waarvan de helft in China). Je bent waarschijnlijk bekend met het feit dat bewakingscamera's beelden analyseren, maar weet je ook dat "slimme" IoT-apparaten veel informatie over jou en je familie naar de cloud sturen? Je geeft veel meer informatie over jezelf prijs dan je meestal beseft. Robotstofzuigers maken bijvoorbeeld een kaart van je huis om te navigeren en sturen deze constant door naar (meestal) China. Slimme lampen weten precies wanneer je thuis bent of wanneer je binnen het bereik van je WiFi-netwerk bent. Maar let op, vaak geef je bewust je persoonlijke gegevens weg voor een kleine korting, bijvoorbeeld met een bonuskaart van je supermarkt.

Grote bedrijven zoals Apple, Amazon, Facebook en Google kunnen met behulp van kunstmatige intelligentie verzamelde gegevens analyseren, zoals audio- en videofragmenten, en zelfs het herkennen van vriendenkringen via berichtendiensten zoals WhatsApp en TikTok. Om ervoor te zorgen dat bedrijven zorgvuldig omgaan met al deze persoonlijke gegevens, beperkt Europa sinds 2018 het verzamelen en opslaan ervan met de GDPR (in Nederland: AVG) regelgeving. Hoewel deze wetgeving het gebruik van persoonsgegevens beperkt, is het vaak alleen mogelijk misbruik te detecteren door klokkenluiders. In de afgelopen twee jaar zijn er in Europa al boetes uitgedeeld ter waarde van ongeveer 550 miljoen euro, bijvoorbeeld onlangs nog 120 miljoen euro voor Google. Bovendien verbieden overheden steeds vaker expliciet het gebruik van gezichtsherkenning om misbruik te voorkomen.

Bij ViNotion daarentegen zijn we niet geïnteresseerd in persoonsgegevens. Dankzij ons privacy-by-design ontwerp kunnen onze intelligente verkeersanalyse-systemen niet worden misbruikt om jouw gegevens te achterhalen. Onze slimme camera's met kunstmatige intelligentie maken alleen onderscheid tussen voetgangers, fietsers en voertuigen. Elke verkeersdeelnemer wordt gezien als "een" persoon of "een" voertuig. De geanalyseerde gegevens zijn nooit herleidbaar tot unieke personen, dus er is geen identificatie mogelijk. Bovendien worden er geen beelden opgeslagen en wordt er geen gezichtsherkenning of audio-analyse toegepast. Als bedrijf voldoen we aan de ISO 27001-certificering voor databeveiliging.

Bij ViNotion hechten we veel waarde aan privacy en veiligheid. De gegevens die we verzamelen met onze systemen worden uitsluitend gebruikt voor verkeersonderzoeken en real-time aansturing van verkeersregelinstallaties.

In de iVRI-dataketen, van camera-sensor tot het UDAP-platform, voltooien wij een CAM-berichtgeneratie op basis van geanonimiseerde metadata uit de sensor. Sneller dan dat u kan knipperen met uw ogen, bereiken wij dit huzarenstukje. En dit alles zonder ook maar één beeld op te slaan.

Dus, terwijl anderen nog bezig zijn met knipperen, zijn wij al bezig met het veilig verwerken van gegevens op ongekende snelheid.

Onze whitepaper "Verkeer 'slimmer' managen" onthult meerdere voordelen van het koppelen van het koppelen van een iVRI en een geavanceerde beeldsensor. Ontdek hoe deze innovatieve combinatie de kracht heeft om het verkeer te transformeren.

In dit whitepaper delen we onze kennis en onthullen we de technologieën die het mogelijk maken om real-time gegevens van beeldsensoren te integreren met de iVRI. Leer hoe deze synergie het mogelijk maakt om verkeerspatronen te analyseren, verkeersstromen te optimaliseren en de veiligheid op de weg te vergroten.

Download onze whitepaper "Verkeer 'slimmer' managen" en ontdek de mogelijkheden achter deze baanbrekende technologie.