Een oplaadpunt vinden: hier let je op

maandag 21 augustus 2023

Foto: Shutterstock

Ben je de nieuwe eigenaar van een elektrische auto? Dan weet je vaak jouw weg nog niet te vinden tijdens een zoektocht naar de beste oplaadpunten. Vooral als je zelf geen laadpunt aan huis hebt of vaak onderweg bent, is het van belang dat je weet waar je moet zoeken. De oplaadpunten elektrische auto zijn overal te vinden. Iedere openbare plek heeft namelijk wel wat laadpalen beschikbaar. Maar waar moet je dan allemaal op letten voordat je jouw voertuig probeert te koppelen? Na het lezen van onderstaande informatie ben je overal van op de hoogte.

De laadsnelheid van het oplaadpunt

Ben je in snel tempo op zoek naar een oplaadpunt in de buurt? Dat is vaak niet verstandig. Niet alle laadpalen zijn namelijk gelijk. Ze verschillen in laadsnelheid. Er zijn drie hoofdcategorieën: langzaam, normaal en snel. Langzaam laden is perfect voor wanneer je de tijd hebt, zoals tijdens een pitstop voor lunch. Normaal laden is handig als je een paar uur gaat winkelen. Maar als je echt heel ongeduldig bent en snel op een locatie moet zijn, dan is het snelladen wat je wilt hebben. Kies een laadpaal die past bij jouw levensstijl en behoeften.

Het type laadpaal kiezen

Het type laadpaal is belangrijk voor het verkrijgen van een volle accu. Er zijn twee verschillen op te merken. De eerste laadpaal maakt gebruik van wisselstroom. Deze laadpalen zijn overal te vinden en laden jouw accu op met de stroom die uit een stopcontact komt. Ideaal voor jouw dagelijkse ritten en de laadpalen aan huis. De snellaadpalen maken gebruik van gelijkstroom. Als je zo snel mogelijk weer de weg op wilt tijdens een roadtrip is dit de beste keuze. DC snelladers kunnen je batterij in een mum van tijd bijvullen, maar ze zijn meestal te vinden bij snelwegstations en minder vaak in stedelijke gebieden.

De compatibiliteit goed onderzoeken

Stel je voor: je rijdt naar een laadpaal, vol spanning om je auto weer tot leven te brengen, en dan past jouw oplaadkabel niet. Wat dan? Vermijd deze teleurstelling door ervoor te zorgen dat de laadpaal compatibel is met jouw voertuig. Controleer het type stekker die je auto gebruikt en zoek naar laadpalen die deze ondersteunen. En vergeet ook niet om de kosten goed voor ogen te houden. Net als bij traditionele brandstof zijn er kosten verbonden aan het opladen van je elektrische auto. Sommige laadpalen zijn gratis, terwijl anderen een vergoeding vragen. Zorg ervoor dat je de tarieven begrijpt.

Locatie en netwerken

Als laatste kan je de locatie en de laadpaalnetwerken onder de loep nemen. Je wilt niet alleen een laadpaal die dichtbij is, maar ook op een handige plek. Denk aan supermarkten, winkelcentra of populaire recreatieplekken. Dat betekent dat terwijl je auto wordt opgeladen, jij jouw dagelijkse bezigheden uit kan voeren. Laadpaalnetwerken zijn als sociale kringen voor je elektrische auto. Sommige laadpalen werken alleen met bepaalde netwerken, terwijl andere meer universeel zijn. Doe je huiswerk en kijk welke netwerken het meest beschikbaar zijn in jouw regio en langs jouw gebruikelijke routes.