Geslaagde eerste editie van Smart Infra Experience

dinsdag 10 oktober 2023

Foto: Congrescentrum 1931

Op 4 oktober vond de eerste editie van de Smart Infra Experience plaats in een goedgevuld congrescentrum 1931 in ’s Hertogenbosch. Afgevaardigden uit de wereld van slimme infrastructuur werden niet alleen getrakteerd op boeiende lezingen en de vermakelijke keynote van Carlo van de Weijer, maar konden ook deelnemen aan experiences en uitgebreid netwerken.

Uniek aan de Smart Infra Experience is de organisatie door samenwerkende marktpartijen zoals Vialis en Heijmans. Op de beursvloer waren stands uit alle hoeken van de infrasector te vinden, van bewegwijzering tot ICT en van radartechnologie tot slimme software.

Dagvoorzitter Meindert Schut – bekend van BNR en de BNR Mobility-podcast – vervulde de rol van dagvoorzitter met verve. Hij mocht de dag openen en het woord geven aan Doekle Terpstra (voorzitter Techniek Nederland). Terpstra riep de aanwezigen op om de samenwerking te zoeken, en dat niet per se in structuren te gieten, maar juist elkaar geregeld op te zoeken.

Terpstra kreeg ook de kans om op het podium drie diploma’s uit te reiken aan afgestudeerden van de ASTRIN-academy op gebied Smart Infra.

Het programma aan lezingen werd verzorgd door Vialis, Heijmans, de Fietsersbond, Tour de Force, Modelec, KPN, Rijkswaterstaat, Buko, HR Groep, Equans, Swarco, NXP, Croonwolter&Dros, Heijmans, Dura Vermeer, Radarxense en Technolution. Tussen de lezingen door was er alle ruimte voor experiences, binnen en buiten. Zo liet Brickyard met radiografische autootjes zien hoe het systeem van ANPR en software samenwerkt, en buiten was een demonstratie van Heijmans, Swarco en V-Tron over V2X-systemen waarbij het systeem ingrijpt om een aanrijding tegen wegwerkzaamheden te voorkomen.

Carlo van de Weijer (TU Eindhoven) vertelde over de opkomst van AI én over waarom hij niet gelooft in de totale overgang naar gedeelde, zelfrijdende auto’s. “Vaak hoor je dat de auto maar 5 procent van de tijd gebruikt wordt, maar dat is hartstikke veel, meer dan je badkamer, en die deel je ook niet.”