Gratis OV-kaartjes voor bijna 100.000 gezinnen in Noord-Holland

donderdag 4 mei 2023

foto: Shutterstock

Vanaf maandag 8 mei kunnen bijna 100.000 gezinnen in 14 Noord-Hollandse gemeenten gratis kaartjes krijgen om te reizen met het openbaar vervoer. Het gaat om kaartjes voor de bus, tram of metro in Amsterdam en omstreken. Huishoudens die tot 130 procent van het minimumloon verdienen komen in aanmerking voor de regeling en de kaartjes zijn per keer anderhalf uur geldig. Maar liefst 95.000 gezinnen kunnen maximaal acht kaarten per huishouden over een periode van een jaar krijgen.

Gezinnen met twee kinderen kunnen twee keer per jaar gratis een uitstapje maken in het gebied van de Vervoerregio Amsterdam. Daar vallen veertien gemeenten onder: Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn, Waterland, Wormerland en Zaanstad. Dit betekent dat gezinnen met deze kaartjes gezellig kunnen gaan winkelen in Amsterdam, een dagje naar het strand in Zandvoort of een uitstapje maken naar het gezellige centrum van Purmerend.

Verlichting financieel leed

De Vervoerregio Amsterdam trekt vijf miljoen euro uit om op deze manier gezinnen die het financieel moeilijk hebben tegemoet te komen, De verhoogde tarieven in het ov dit jaar treffen huishoudens met een kleinere portemonnee het hardst. Voorzitter van de vervoerregio Melanie van der Horst, tevens verkeerswethouder in Amsterdam, meldde eerder dan zij hoopt dat met de actie "het financiële leed voor de doelgroep die het hardst getroffen wordt een beetje te verlichten."