Movares en Innovus gaan samen verder

dinsdag 24 oktober 2023

Het hoofdkantoor van Movares in Utrecht

Ingenieursbureau Movares en Innovus Smart Engineering bundelen de krachten. Beide merken blijven onder hun eigen naam actief onder de Movares Group holding. De nieuwe combinatie telt zo’n 1150 medewerkers en een jaaromzet van meer dan 170 miljoen euro.

De reden voor de samensmelting, is dat de eigenaren van Innovus aandelen hebben overgenomen van de huidige eigenaren van Movares. De Ondernemingsraad van Movares heeft positief advies uitgebracht en de transactie is ter goedkeuring voorgelegd aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De directie van de Movares Group holding wordt gevormd door Robert Claasen (CEO), Erik van Schie (CFO), en Harm Hoorn (CTO).

Voorgeschiedenis

Movares komt voort uit de rijke traditie van de Nederlandse spoorwegontwerpers die sinds 1839 beeldbepalende ontwerpen hebben gerealiseerd. In 1995 ging het bedrijf als Holland Railconsult op eigen benen staan en ontwikkelde zich tot een advies- en ingenieursbureau met een breed portfolio, gespecialiseerd in spoor-, mobiliteit-, energie- en infrastructuurvraagstukken. In 2020 nam Movares ruimtelijk ontwerpbureau BRO over, waarmee Movares een stevigere positie in de vroege planfase van projecten verkreeg. 

Innovus Smart Engineering werd in 2022 gevormd als platformbedrijf binnen het portfolio van de Amsterdamse investeringsmaatschappij Convent Capital, door de samenvoeging van Zonneveld Ingenieurs, Ingenieursbureau Ulehake, MUG Ingenieursbureau en softwareontwikkelaar Future Insight. De groep van ingenieursbureaus heeft inmiddels een bewezen track-record in de wereld van gebouwde en ruimtelijke omgeving.

Ambities

Met het samengaan van Innovus en Movares spreekt de nieuwe groep de ambitie uit, om de meest innovatieve en duurzame ingenieursdiensten met maatschappelijke impact te leveren. Hiermee wil zij vooroplopen in de keten van initiatief en planning tot realisatie en beheer. De groep biedt hoogwaardige technische oplossingen voor complexe, maatschappelijke uitdagingen.

Door maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, energietransitie en veroudering van infrastructuur, doet de samenleving een sterk beroep op ingenieursdiensten. Dit gebeurt tegen een achtergrond van een toenemend tekort aan technisch geschoolde professionals. Door de krachtenbundeling wordt specialistische kennis op het gebied van spoor, mobiliteit, energie, infra en gebouwen gekoppeld aan expertise op het gebied van digitalisering.

Hierdoor zegt de nieuwe groep beter in staat te zijn een bijdrage te leveren aan de grote projecten die in de komende jaren moeten worden gerealiseerd voor een leefbaar, bereikbaar en duurzaam Nederland.