Slimme ongevalsdetectie getest in Noord-Brabant

woensdag 6 september 2023

Foto: Smartwayz

In de provincie Noord-Brabant, op de N279 ter hoogte van 's Hertogenbosch, bij Veghel en bij Helmond, test de provincie drie maanden lang 'SmartRoads', een project van Bureau Onderweg en Scenwize. Met SmartRoads worden ongevallen vastgesteld op basis van locatiedata afkomstig uit telefoons en navigatiesystemen. De bedoeling is dat wegverkeersleider zo sneller een melding van een ongeval krijgen en hulpdiensten eerder ter plaatse kunnen zijn. Het project wordt ondersteund door SmartwayZ.NL

 

SmartRoads moet op die manier een bijdrage leveren aan het verhogen van de verkeersveiligheid en de bereikbaarheid, omdat door inzet van de toepassing de weg ook weer eerder vrijgemaakt kan worden na een ongeval. 

Huidige werkwijze

De huidige werkwijze is dat de politie een incident meldt aan de wegverkeersleider, die het ongeval moet vaststellen. Doorgaans moet een weginspecteur daarvoor fysiek naar de plek van het ongeval. Pas daarna worden hulpdiensten en eventuele bergingsdiensten ingeschakeld. Rijstroken worden daarbij vaak helemaal afgesloten, wat weer het risico op filestaartaanrijdingen verhoogd. 

Camera's langs de weg

Voor de test worden op drie plekken langs de N279 tijdelijk camera's geplaatst: ter hoogte van de aansluiting met de A2 (bij 's-Hertogenbosch), de aansluiting met de A50 (bij Veghel) en  de aansluiting met de N615 op de rotonde (richting Helmond). 

Met de camera's worden de meldingen van SmartRoads gecontroleerd, zonder ter plaatse te hoeven zijn. Tijdens de test wordt beoordeeld of het programma goed werkt - de coördinatie van incidenten vindt vooralsnog op de 'gewone' manier plaats.

De beelden uit de camera's worden anoniem verwerkt en alleen gebruikt voor dit onderzoek. Het anonimiseren van de beelden gebeurt ter plekke.

Over SmartRoads

Het SmartRoads detectiesysteem is een innovatievoorstel dat in 2021 geselecteerd werd voor Mobility Lab, een startup-programma voor mobiliteitsoplossingen in de regio's Brabant, Limburg, Rotterdam en Utrecht. De proef wordt nu uitgevoerd als onderdeel van SmartwayZ.NL, het innovatief mobiliteitsprogramma van Zuid-Nederland. Het camerabeheer gebeurt door het bedrijf ViNotion.