Swapfiets boekt verlies van 31 miljoen euro

woensdag 16 augustus 2023

Het Nederlandse fietsleasebedrijf Swapfiets heeft in het recente jaarverslag over 2022 een verlies van 31 miljoen euro bekendgemaakt. Ondanks een belastingvoordeel van 11 miljoen euro, steeg het verlies van 29,3 miljoen euro in het voorgaande jaar naar dit bedrag. Het bedrijf schrijft ook 18 miljoen euro af op kapotte en niet-teruggebrachte fietsen, wat een forse afschrijving is ten opzichte van de 11,5 miljoen euro in 2021.

Het succes van Swapfiets is grotendeels te danken aan de populariteit onder millennials, die worden aangetrokken door de duurzaamheidsuitstraling van het bedrijf en deelname aan de deeleconomie. Ondanks het verlies groeide het klantenbestand naar 269.068 gebruikers in negen landen, een stijging van bijna 5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze groei werd ondersteund door een omzetstijging van 37 procent tot 71,1 miljoen euro, voornamelijk gedreven door de toename van duurdere e-bike-abonnementen.

Strategische aanpassingen

Swapfiets heeft echter moeite om winstgevend te worden en heeft in reactie daarop strategische wijzigingen aangekondigd. Het bedrijf sluit onrendabele locaties en stopt met het aanbieden van elektrische scooters. Bovendien trekt het zich terug uit de Italiaanse markt, waar het een omzet van 300.000 euro genereerde. Onder nieuw management richt het bedrijf zich op het verbeteren van de operationele efficiëntie. Dit omvat het strenger aanpakken van abonnees die hun contributie niet betalen maar wel blijven fietsen, evenals het herstellen van beschadigde fietsen en het uitbreiden binnen bestaande steden.

Pon blijft steunen

Ondanks de financiële uitdagingen blijft Pon, eigenaar van Swapfiets, vastberaden om het bedrijf te ondersteunen. In 2022 heeft Pon 34,5 miljoen euro extra geïnvesteerd, waarmee het totale investeringsbedrag op 109 miljoen euro komt. Bovendien heeft Pon de fietsen van Swapfiets verkocht en direct teruggeleast via Pon's dochteronderneming VWPFS voor 44,5 miljoen euro.

Toekomstige vooruitzichten

Hoewel Swapfiets de weg naar winstgevendheid is ingeslagen, wordt er voor 2023 opnieuw een verlies verwacht. Het bedrijf blijft echter optimistisch en streeft naar een verbeterde financiële positie, gesteund door de voortdurende steun van Pon en gerichte inspanningen om de bedrijfsvoering te optimaliseren.

Met de aanhoudende uitdagingen en veranderende strategieën staat Swapfiets op een kritiek punt in zijn ontwikkeling, waarbij de komende tijd zal uitwijzen of het bedrijf in staat zal zijn om de financiële trend om te buigen en uiteindelijk winstgevendheid te bereiken.

bron: Shutterstock