Zorgen autobranche over toekomst EV-verkoop

dinsdag 14 maart 2023

De nieuwe Global Automotive Executive Survey van KPMG, onder ruim 900 bestuurders in de top van de mondiale auto-industrie, wijst uit dat de autobranhe steeds bezorgder is over de verkoopverwachtingen van volledig elektrische voertuigen. Dat meldt nieuwssite BNR.

De zorgen komen onder andere voort uit de blijvende kostendruk. De steeds hoger wordende grondstofprijzen zorgen ervoor dat de kosten van batterijen steeds hoger worden, waardoor elektrische auto's duurder worden.

Meer dan de helft heeft zorgen

Meer dan de helft laat weten 'zeer bezorgd' te zijn over de beschikbaarheid van materialen en componenten die nodig zijn voor de productie van elektrische auto's.

Onder die materialen en componenten worden zeldzame aardmetalen, lithium- en andere batterijcomponenten verstaan. Veel grondstoffen worden momenteel gewonnen en verwerkt in Azië, voornamelijk in China.

Daarvoor zijn er honderden nieuwe lithium-, kobalt- en nikkelmijnen en verwerkingsfabrieken nodig, aldus de KPMG-studie.

Verkoop van elektrische voertuigen

De sector schat de wereldwijde EV-verkoop in 2030 hierdoor een stuk lager in dan een jaar geleden. Het aandeel in volledig elektrische auto's zal dan niet 70 procent zijn, maar op zo'n 40 procent uitkomen naar verwachting.

Meer dan driekwart van de ondervraagden vreest dat de gestegen rente, de energieprijzen en de totale inflatie ervoor zorgt dat hun bedrijf in 2023 negatief wordt beïnvloedt. Desondanks zijn ze wel positief gestemd over de winstgevendheid van de autobranche de komende jaren.

Duitsland en Italië hadden al eerder hun bedenkingen over het Europese verbod op de verkoop van nieuwe auto's die nog CO2 uitstoten vanaf 2035.