Aandeel voertuigen op elektriciteit wereldwijd vergroten

maandag 24 augustus 2015
timer 2 min
Nederland, Californië (VS) en Québec (Canada) starten de Zero-Emission Vehicle Alliance (ZEV Alliance) om het aandeel van voertuigen die op elektriciteit rijden wereldwijd te vergroten. De drie grondleggers nodigen andere landen en lagere overheden uit om zich als mede-oprichters van de ZEV Alliance aan te sluiten.

Schaalvoordeel

Grootschalige introductie van elektrisch aangedreven voertuigen is noodzakelijk om de luchtkwaliteit te verbeteren, klimaatverandering te beperken, de afhankelijkheid van olie te verminderen en CO2-arme economische groei mogelijk te maken. Brede internationale samenwerking versnelt de introductie en zorgt voor schaalvoordelen.


Rest van de wereld aanmoedigen

‘Samenwerking met Californië bij CO2 neutrale mobiliteit , zoals in het Coast to Coast e-Mobility programma, heeft er onder meer toe geleid dat het Solar Team Eindhoven de prestigieuze Tech Crunch Award konden winnen met hun Stella Solar auto’, aldus staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur & Milieu). ‘Nu moeten we de volgende stap zetten en de rest van de wereld aanmoedigen om met ons mee te doen, en zo verder bouwen aan het succes van de ZEV samenwerking.’ 


Voorlopers

Nederland en Californië zijn voorlopers op het terrein van elektrisch aangedreven voertuigen. In Nederland is inmiddels bijna 5% van alle nieuw aangeschafte auto’s een ZEV en in Californië is één op de zes nieuwe auto’s elektrisch. In Canada rijdt bijna 50% van alle ZEV’s in de staat Québec rond.


Sinds oktober 2013, toen staatssecretaris Mansveld en Secretary Matt Rodriquez (Environmental Protection Agency) van Californië een overeenkomst tekenden, werken Nederland en Californië samen op het gebied van Klimaat & Energie en van Duurzaam Mobiliteit. Dit heeft geleid tot de ZEV Alliance en tot het onderschrijven door Mansveld van de Under2MoU van Gouverneur Brown. 


Grootste netwerk oplaadstations in Nederland

Nederland heeft het grootste netwerk van oplaadstations voor elektrische voertuigen ter wereld en is daarmee klaar voor het verder uitbouwen van het aandeel elektrische en andere CO2 neutrale voertuigen op de weg. Binnen het Coast to Coast e-Mobility programma werkt Nederland samen met Californië aan kennisuitwisseling, innovatie en kansen voor het bedrijfsleven. Bedrijven als Tesla Motors, Zero Motocycles en Greenlots bedienen vanuit Nederland de Europese markt.  

 

Bron en meer informatie: www.rijksoverheid.nl

 

Samen met Californië en Québec wil Nederland het aandeel voertuigen die op elektriciteit rijden wereldwijd te vergroten