Alle fietsen en fietsparkeerplekken binnen ring Amsterdam tellen

vrijdag 27 mei 2016
timer 1 min
Onderzoeksbureau Trajan voert in opdracht van de gemeente Amsterdam waarschijnlijk het grootste fietsonderzoek van Nederland uit: vanaf begin april worden alle fietsen en fietsparkeerplaatsen binnen de ring geteld. Het aantal plekken is inmiddels bekend, dat zijn er 243.000.

Al bijna vier weken lang inventariseren 12 tot 16 veldwerkers per dag de parkeerplekken en fietsen binnen de ring van Amsterdam, met uitzondering van Amsterdam Noord. Met dit onderzoek wil de gemeente meer inzicht creëren in het aanbod en gebruik van de fietsparkeerplaatsen in de stad.

 

Aantal parkeervoorzieningen en hoeveelheid fietsen

Van straathoek tot straathoek worden alle fietsen en rekken nauwkeurig geïnventariseerd. Het aantal parkeervoorzieningen bedraagt zeker 22.000 met plek voor 243.000 fietsen. De hoeveelheid fietsen wordt nog in kaart gebracht. Hiermee is dit onderzoek waarschijnlijk het grootst uitgevoerde fietsparkeeronderzoek van Nederland.

 

De onderzoeksresultaten zullen uiteindelijk de basis vormen voor een uitgebreide fietsmonitor die wordt ontworpen. "Door deze informatie te combineren met eerdere meetgegevens kan vrij nauwkeurig worden voorspeld hoe de parkeerdruk zich ontwikkelt gedurende de dag", aldus Jacob de Vries van onderzoeksbureau Trajan.