Amsterdam CS wordt fietsparkeerwalhalla

donderdag 7 maart 2019
timer 2 min
In 2025 moeten er 22.000 fietsparkeerplekken gerealiseerd zijn bij Amsterdam Centraal Station. Dat hebben de gemeente, de Vervoerregio, NS en ProRail met elkaar afgesproken.

De huidige situatie, waar in totaal plaats is voor 12.000 fietsen, is verre van ideaal. “Hoewel er wel tamelijk veel fietstparkeerplekken zijn, levert het een rommelig beeld op en weet ook niet iedereen de parkeerplekken te vinden”, zegt Projectmanager Fietsparkeren bij de gemeente Amsterdam Auke Adema. “Zo is er bovenin de fietsflat tegenover het IBIS-hotel vaak wel een plekje vrij, maar niet iedereen weet dat of heeft zin om naar boven te lopen. Dit heeft soms ook tot gevolg dat mensen hun fiets buiten een rek plaatsen, om bij terugkomst te constateren dat hun fiets is verwijderd en afgevoerd naar het Fietsdepot nabij Sloterdijk.”

Technisch hoogstandje

De komende drie jaar komen er 7000 plekken bij. Vanaf 2021/2022 verwacht de gemeente Amsterdam over aantal nieuwe stallingen te beschikken. Eén daarvan is een technisch hoogstandje, aldus Adema: “Een grote fietsenstalling onder het water van het Open Havenfont. Met deze stalling en de aanpak van de openbare ruimte gaan we nog dit jaar aan de slag en starten we met het aanbrengen van de damwanden in het water. Inderdaad; ook dit werk zal niet ongemerkt aan de reiziger voorbijgaan.” Een mooi bouwproject, zegt Adema. Maar wel één waar fietsers en voetgangers hinder van ondervinden. “Het puzzelen is op de vierkante meter en het betekent dat er minder ruimte is voor fietsers en voetgangers die gebruik maken van dit gebied.”

De parkeerstalling onder het Open Havenfront biedt uiteindelijk ruimte aan zo’n 7000 fietsen. Ook komt er een grote stalling aan de IJ-zijde. “Daarnaast zullen er ook borden komen waarop je precies kunt zien, waar nog plekken vrij zijn. We moeten dus even door die zure appel heen om tot een mooi resultaat te komen”, zo besluit Adema.

Fotobron: Vervoerregio Amsterdam