Amsterdam vergeet gehandicapte parkeerders

donderdag 12 mei 2011
timer 2 min
De ombudsman heeft de Amsterdamse stadsdelen in een brief aanbevolen om bij nieuwbouwprojecten voor voldoende parkeerfaciliteiten voor gehandicapten te zorgen.
Amsterdam vergeet gehandicapte parkeerders

 



Parkeerplekken verdwenen


Er zouden op dit moment onvoldoende parkeerplekken zijn en ook kunnen gehandicapten met hun parkeerkaart niet in iedere garage terecht. ''In het huidige parkeerbeleid verdwijnt er veel parkeerplaats op straat. Hierdoor wordt het voor een gehandicapte lastiger om een parkeerplek te vinden. Veertig procent van de gehandicaptenparkeerplaatsen die de gemeente Amsterdam telde, is in de afgelopen tien jaar verdwenen., '' aldus de ombudsman.

Witte vlekken


Daarbij zijn er gebieden in Amsterdam waar helemaal geen gehandicaptenparkeerplaatsen meer zijn. Zo kunnen gehandicapten met hun auto bijvoorbeeld niet terecht op de Piet Heinkade, de Silodam of bij de Openbare bibliotheek Amsterdam.

Minimumloon


''Het beleid van de gemeente Amsterdam is dat wanneer het mogelijk is om een parkeerplaats bij een woning te huren of te kopen, het recht op een parkeerplaats op straat vervalt. Ook voor gehandicapten, die eerder gratis konden parkeren en veelal leven van een minimuminkomen, geldt deze regel. De hogere kosten die dit met zich brengt kunnen zij vaak niet dragen.''


In kaart brengen


De ombudsman beveelt de stadsdelen aan om de gebieden in de stad waar het voor gehandicapten moeilijk of onmogelijk parkeren is in kaart te brengen. ''Ook is het wenselijk dat mogelijkheden tot compensatie voor gehandicapte parkeerders bij het betalen voor inpandige parkeergelegenheid worden onderzocht.''

Komend najaar neemt de ombudsman de stand op met de stadsdelen.
 

Terug naar overzicht ParkeerNieuws >>>