Amsterdamse files ergste van Europa

maandag 5 juli 2010
timer 2 min
Van alle Europese steden heeft Amsterdam de meeste last van verkeershinder. Amsterdammers hebben gemiddeld de langste reistijd (31,5 minuten) naar hun werk. Dit blijkt uit onderzoek van automatiseringsconcern IBM.
Amsterdamse files ergste van Europa

 

Fileleed in wereldsteden


Wereldwijd staat Amsterdam op de dertiende plek, achter onder meer Peking, Mexico Stad, Johannesburg, Moskou en New Delhi. „Maar met deze steden moet je je niet willen vergelijken”, zegt EricMark Huitema, de mobiliteitsexpert binnen IBM. Het automatiseringsconcern onderzocht het fileleed in de grootste steden ter wereld. De helft van de ruim achtduizend ondervraagden in de wereldsteden vindt dat het verkeer in de afgelopen drie jaar is verslechterd.


Nederland fietsland


De situatie in Amsterdam zou nog erger zijn als Nederland niet zo'n fietsland was. In Amsterdam gaat 23% met de fiets naar zijn werk. Elders is dat gemiddeld slechts 2%. Opmerkelijk is dat Amsterdammers apathisch zijn voor verkeershinder. “Ze klagen het minst”, zegt Huitema.


Maatregelen voor de toekomst


Hij vindt dat de nieuwe regering meteen maatregelen moet treffen. “De economie hoeft maar iets aan te trekken of de wegen slibben dicht.” De Nationale Markt- en CapaciteitsAnalyse (NMCA) waarvan minister Eurlings onlangs de resultaten voorlegde aan de Tweede Kamer, bevestigd dit. Huitema zoekt de oplossing in beter openbaar vervoer, thuiswerken en betere verkeerscentrales: “Nu loopt de verkeersinformatie een half uur achter op de werkelijke situatie.”

Terug naar overzicht nieuws >>>