Amsterdamse Piet Heintunnel na negentien maanden weer open

vrijdag 20 januari 2023

Na negentien maanden onderhoud gaat de vijfentwintig jaar oude Piet Heintunnel op vrijdagavond 20 januari weer open voor verkeer. De tunnel was sinds 25 juni 2021 afgesloten. In eerste instantie zou het onderhoud vijftien maanden duren, maar dat liep maar liefst vier maanden uit. De laatste horde was de vergunning van de Omgevingsdienst Noorzeekanaalzone, die dinsdag 17 januari is afgegeven. 

Het onderhoud bestond uit het vervangen van verouderde technische installaties en onderhoud of renovatie aan vluchtwegen, waterafvoer, brandmeldinstallaties, opritten en camerasystemen. Tijdens het onderhoud moest verkeer vanuit de Indische Buurt en de Oostelijke Eilanden via de Zeeburgerdijk omrijden. 

In maart 2022 werd bekend dat de opening uitgesteld zou worden, vanwege de coronapandemie. Vanwege de beperkte ruimte bij vluchtwegen en tussen de kabels in het plafond was het niet mogelijk deze werkzaamheden op anderhalve meter afstand van elkaar uit te voeren, terwijl de coronamaatregelen dat wel voorschreven. In eerste instantie zou het uitstel 2 december duren. Eind november werd duidelijk dat dit niet haalbaar was. Tot een week voor de opening was de definitieve datum nog niet bekend.

 

 

Foto: Shutterstock