And the Fietsstad 2018 is…Houten

dinsdag 16 januari 2018
timer 3 min
Houten is verkozen tot beste Fietsstad van 2018 door de Fietsersbond. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (IenW) reikte de titel aan de gemeente uit tijdens de bijeenkomst 'Toekomst van de Fiets', op 16 januari in Utrecht.

Houten won de verkiezing van Fietsstad 2018, waarbij 45.000 fietsers via een enquête hun mening gaven over het fietsen in hun gemeente. Naast de uitkomst van de publieksenquête is voor de totstandkoming van de eerste Fiets top-100 ook gebruik gemaakt van objectieve data, zoals de hoeveelheid fietspaden naast 50-kilometerwegen.

 

De top 5, verder bestaande uit de gemeenten Etten-Leur, Veenendaal, Winterswijk en Zoetermeer, is daarnaast nog eens beoordeeld door een deskundige jury onder leiding van Jos van Kleef, directeur van adviesbureau Goudappel Coffeng.

Tweede keer

Het is de tweede keer dat Houten de titel binnensleept. In 2008 mocht de gemeente zich ook al Fietsstad noemen. Sindsdien heeft de gemeente niet stilgezeten. Bij station Houten werd een innovatief Fietstransferium gebouwd, waar fietsers naadloos kunnen overstappen op de trein, en bij de bouw van uitbreidingswijk Houten-Zuid heeft de gemeente opnieuw gekozen voor een fietsvriendelijk verkeersmodel.

 

“Er is continu aandacht voor de fietser. Het is een opvallende gemeente,” zegt Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond. “De consequente keuze voor de fiets als volwaardig vervoermiddel leidt tot een gemeente waar fietsen nog meer de norm is geworden. Houten is een gemeente die als voorbeeld geldt voor andere gemeenten als het gaat om de opzet van nieuwe woonwijken.”

De andere fietssteden van Nederland

Ook de genomineerden Veenendaal, Zoetermeer, Winterswijk en Etten-Leur zijn goed bezig op fietsgebied. Hoewel zij niet de titel hebben gewonnen, zijn het sterke steden die de fiets centraal stellen.

 

Veenendaal werd al vier keer genomineerd en won de titel Fietsstad in 2000. Een zeer sterke fietsgemeente. Wat is het geheim van Veenendaal? “Het zit in de cultuur van de gemeente. Het fietsbeleid wordt echt gedragen door de ambtenaren”, aldus Saskia Kluit.

 

Zoetermeer is ooit ruim opgezet met een vrijliggend autonetwerk. Fietsers hebben ook eigen infrastructuur. Dat is fijn. Maar het eigen fietsnetwerk heeft in Zoetermeer ook een nadeel. De fietspaden kunnen ’s nachts donker en verlaten zijn en daardoor sociaal onveilig. De gemeente heeft daarom het Nachtnet fiets opgezet. Kluit: “Een goed voorbeeld van fietsinnovatie.”

 

Winterswijk is een gemeente waar iedere fietser, jong en oud, zich zeer veilig voelt en ontspannen kan fietsen.  Winterswijk heeft jarenlang een goed en consequent fietsbeleid gevoerd. “Binnen en buiten de bebouwde kom kun je goed fietsen”, zegt Saskia Kluit. 

 

Etten-Leur is een gemeente waar men zeer goed werkt aan het verder doorvoeren van Duurzaam Veilig en dat wordt door de bevolking gewaardeerd. Etten-Leur heeft heel consequent vrijliggende fietspaden aangelegd langs 50-kilometerwegen. Ook is de afgelopen jaren ruim 17 kilometer fietspad verbeterd. Dat vinden fietsers heel prettig. Kluit: “Een verborgen parel die dankzij de enquêtes naar boven is gekomen. Fietsers zijn echt heel enthousiast.”

 

Lees ook: Dit zijn de genomineerden voor Fietsstad 2018

Ranglijst

Hoe scoren andere Nederlandse gemeenten? Bekijk hoe fietsers oordelen over hun gemeente op de site van Fietsstad 2018.

 

Eerdere winnaars:

·       Veenendaal (2000)

·       Groningen (2002)

·       Houten (2008)

·       ’s-Hertogenbosch (2011)

·       Zwolle (2014)

·       Nijmegen (2016)

Links: wethouder Kees van Dalen van Houten, midden: Saskia Kluit, directeur Fietsersbond, rechts: Jacqueline Verbeek-Nijhof, gedeputeerde mobiliteit van de provincie Utrecht