Autoriteit voor Infrastructuur

dinsdag 5 oktober 2010
timer 2 min
De nieuwe regering zal voorstellen om het provinciale bestuur in de Randstad te versterken en grote beslissingen in de infrastructuur te vergemakkelijken. Het bestuur zal worden 'opgeschaald' en bijgestaan door een nieuwe 'Infrastructuurautoriteit'. De Crisis- en Herstelwet wordt permanent.
Autoriteit voor Infrastructuur

 

Infrastructuurautoriteit


Dat blijkt uit het concept-regeerakkoord van de nieuwe coalitie. De nieuwe regering wil de versnippering van het bestuur in de Randstad tegengaan 'om nieuwe bestuurlijke hulpstructuren te voorkomen'. De bevoegdheden op het gebied van vervoer en infrastructuur van rijk, provincies, regio's en gemeenten in de Randstad zullen worden overgedragen aan een te vormen Infrastructuurautoriteit. Hoe dat precies eruit zal zien, wordt nog niet duidelijk uit het concept-regeerakkoord.

Belemmeringen wegnemen


Het nieuwe kabinet wil in elk geval zoveel mogelijk belemmeringen voor beslissingen in de infrastructuur wegnemen. Er mogen bij besluiten hooguit twee bestuurslagen betrokken zijn. Deelgemeenten en deelraden moeten worden afgeschaft. Waterschappen krijgen minder te vertellen en zullen ook niet meer een eigen democratisch mandaat krijgen. Gemeenteraden gaan ze kiezen.

500 Miljoen extra voor infrastructuur


Het kabinet-Rutte neemt het plan van het laatste kabinet-Balkenende over om de Crisis- en Herstelwet permanent te maken. Een en ander past bij het voornemen om 500 miljoen extra te investeren in wegen, binnenvaart en spoor. Ook Schiphol zal ruim baan krijgen van het kabinet.

Bron: Transport.nl

Terug naar overzicht nieuws >>>