Auto’s niet de enige boosdoener van luchtvervuiling

maandag 25 september 2017
timer 2 min
De luchtkwaliteit in de gemeente Amsterdam moet beter, maar volgens autobranchevereniging Bovag gaat dit ten koste van de automobilist. De rechter heeft bepaald dat de overheid binnen twee weken met plannen moet komen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dit om te kunnen voldoen aan de Europese normen voor schone lucht.

In Amsterdam komt driekwart van het totaal aan fijnstof van buiten de stad, zo staat in een artikel van AT5. De overheid moet onder andere voor dit probleem een oplossing vinden. Volgens GroenLinks Amsterdam kan ook de gemeente helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren, onder andere door het aantal auto’s in de stad te verminderen.

Volgens Bovag-woordvoerder Tom Huyskens is het niet eerlijk om te zeggen dat auto’s het grootste probleem zijn als het gaat om luchtvervuiling. Hij is van mening dat er gekeken moet worden naar het totaalpakket en dat alle bronnen van luchtvervuiling in kaart moeten worden gebracht om het probleem volledig aan te kunnen pakken.

Eerder schreven wij al over luchtvervuiling en de maatregelen die daarvoor worden getroffen. Zo was er op 17 september een autoloze zondag in Vlaanderen en Brussel. Hieruit is (nogmaals) gebleken dat zo’n dag een positief effect heeft op de luchtvervuiling en deze aanzienlijk vermindert.  Daarnaast werd bekend dat niet voetgangers of fietsers, maar juist automobilisten het grootste slachtoffer zijn van luchtvervuiling.