Betonklinker bespaart licht en bevordert veiligheid

vrijdag 29 januari 2010
timer 2 min
Reflexstone is een straatbetonklinker met een reflecterende laag die volgens onderzoek van ingenieursbureau Tauw gemeenten kan helpen energie te besparen voor openbare verlichting. De deklaag weerkaatst het licht van onder andere autolampen en lichtmasten.
Betonklinker bespaart licht en bevordert veiligheid

Hierdoor hoeven gemeenten in het vervolg minder masten te plaatsen of kan bestaande verlichting worden gedimd. Door de verbeterde zichtbaarheid wordt tevens de verkeersveiligheid vergroot.

Aantoonbaar resultaat


Fabrikant Kijlstra Bestrating liet ingenieursbureau Tauw de invloed van Reflexstone op de openbare \"stenen.jpg\"verlichting onderzoeken. Projectleider André ter Velde van Tauw stelt vast dat de reflectie van de deklaag de lagere verlichtingssterkte van een gedimde straatlantaarn daadwerkelijk compenseert. Of deze besparingen in praktijk uit de verf komen verschilt per geval, benadrukt de rapporteur. In specifieke gevallen constateert het ingenieursbureau dat de afstand tussen de lichtmasten ruim de helft groter kan en dat de verlichtingssterkte ruim de helft lager kan. Daardoor zouden gemeenten tot wel zestig procent energiekosten kunnen besparen. Tauw bevestigt dat de Reflexstone de verkeersveiligheid en de sociale veiligheid bevordert. \"Voorbijgangers steken beter af tegen het lichtere wegdek\", legt Zijlstra uit.

                                            


\"luxovit.jpg\"


Patent


Het bedrijf zegt een wereldprimeur in handen te hebben en heeft het product dan ook van de nodige patenten voorzien. De fabrikant, Kijlstra Bestrating, wil de techniek achter de Reflexstone toepassen voor een hele reeks van bestratingproducten als tegels en opsluit- en trottoirbanden. De techniek is gebasseerd op het deklaagmateriaal Luxovit dat al langer wordt gebruikt op bijvoorbeeld asfalt, maar nog nooit op klinkers. “Deze reflecterende deklaag is gemaakt uit witte gecalcineerde vuursteen”, legt Zeilstra van Kijlstra Bestrating uit. “Dat is vuursteen die door verhitting reflecterende eigenschappen heeft gekregen.” De reflecterende eigenschappen blijven voor zover hij weet tot in lengte van jaren behouden; het verkeer dat over de stenen rijdt zou daar geen invloed op hebben. Gemeente Stadskanaal heeft inmiddels al een bestelling gedaan.