Binnenkort: proef met truck platooning op Nederlandse wegen

donderdag 15 september 2016
timer 1 min
TLN en Rijkswaterstaat hebben aan BNR laten weten dat er binnenkort een proef start waarbij trucks in treintjes over Nederlandse wegen rijden. Bij truck platooning rijden vrachtwagens in een colonne en bepaalt de voorste truck de snelheid. De overige trucks volgen en door een wifi-verbinding kunnen zij tegelijkertijd remmen en optrekken.

Grote bedrijven als Albert Heijn, Jumbo en Unilever hebben afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat over truck platooning, zo melden TLN en Rijkswaterstaat aan BNR.

 

Duurzaam & veiliger

Met truck platooning kan tot 10 procent worden bespaard op brandstofverbruik en CO2-uitstoot, omdat de trucks dicht op elkaar rijden. Ook moet het zorgen voor veiliger wegtransport. Zo zou het truck platooning-systeem 25 tot 40 keer alerter zijn dan een chauffeur.

 

Op Europees gebied zijn afspraken vastgelegd om smart mobility hoog op de agenda te krijgen en met deze pilot geeft Nederland daar uitvoering aan. Volgens Rijkswaterstaat worden binnen een jaar verschillende real life cases op de weg gezet.

 

Bron: BNR.nl

Foto door: Art Konovalov / Shutterstock.com