Boete op afstand pakt foutparkeren Amsterdam aan

dinsdag 12 maart 2019
timer 2 min
Sinds vorig jaar hoeft in Amsterdam geen handhaver meer ter plaatse te komen om foutparkeerders op te sporen. De gemeente Amsterdam deed een proef met het op afstand uitdelen van boetes. Die was uiteindelijk zo succesvol, dat het voortaan de standaard werkwijze wordt.

In drie maanden werden ruim 16.000 boetes gegeven aan foutparkeerders. Voordat de proef begin lag het gemiddelde op zo’n 1.750 boetes per maand. Aan het einde van de proef daalde het aantal foutgeparkeerde auto’s. Dat kan te maken hebben met de grotere pakkans, zo stelt de gemeente.

Speciale scanauto's

Bij de nieuwe werkwijze wordt gebruikt gemaakt van de gps-locaties die de gemeente Amsterdam van alle parkeervakken in een systeem heeft staan. Er rijden speciale scanauto’s door de stad die kentekens scannen. Als de scanauto een kenteken koppelt aan een locatie die niet als parkeervak geregistreerd staat, bekijkt een bevoegde handhaver aan de hand van vier foto's of het inderdaad om een foutgeparkeerde auto gaat. Mocht dit zo zijn, wordt er meteen, op afstand, een boete uitgeschreven. 

Voorkomen dat mensen foutparkeren

Een boete voor foutparkeren kost minimaal 95 euro. Gevaarlijk en hinderlijk geparkeerde auto’s kunnen ook worden weggesleept. Dat kost minimaal 373 euro. "Boetes uitdelen is natuurlijk niet het doel. Wel: voorkomen dat mensen foutparkeren, zodat de openbare ruimte gebruikt kan worden zoals het is bedoeld. Veiliger en prettiger voor iedereen", zo stelt de gemeente Amsterdam.