Brandproef voor Europese richtlijnen

woensdag 29 september 2010
timer 3 min
In België is een grootschalige brandproef in een ondergrondse parkeergarage gehouden door de onderzoekgroep van prof. Bart Merci en de Gentse brandweer. Hun bevindingen zullen de basis vormen voor de Europese normen voor brandveiligheid van ondergrondse parkeergarages.   
Brandproef voor Europese richtlijnen

 

 

Autobrand


Op woensdag 29 september 2010 wordt op het terrein van Warringtonfiregent een autobrand in een parkeergarage veroorzaakt. Warringtonfiregent NV is een spin-off van de Universiteit Gent die geaccrediteerd is om brandproeven uit te voeren. Zij beschikken daartoe onder andere over een nagebouwde parkeergarage.

Doel is betere brandbestijding


Met deze proef willen wetenschappers en brandweermannen de brandfenomenen in kaart brengen, met als uiteindelijk doel een nog betere brandbestrijding in parkeergarages, of het nu gaat om grote publieke parkings of kleinere garages onder kantoren of appartementsgebouwen.

Effect ventilatie in kaart brengen

Tijdens het wetenschappelijk experiment wordt vooral aandacht besteed aan het effect van de ventilatie zoals die typisch in parkeergarages wordt gebruikt om rook en warmte af te voeren in geval van brand. Deze kennis kan helpen om de best mogelijke vluchtroute te bepalen in parkings, zodat er zich bijvoorbeeld geen personen tussen de brandhaard en het ventilatierooster zouden bevinden.

Werkelijke maximaal benaderd


Bij de proef worden er voor het eerst echte wagens gebruikt. Tot nu toe is er in de proefopstellingen telkens hexaan gebruikt als brandstof, wat relatief weinig rook produceert in vergelijking met echte wagens. De werkelijkheid wordt in deze unieke proef dus maximaal benaderd.

Wereldprimeur


De temperatuur wordt opgemeten op meer dan honderd plaatsen en er wordt gebruik gemaakt van gewone en infraroodcamera?s om de beweging van de rook te volgen. Het is de allereerste keer, waar ook ter wereld, dat een brandproef, op ware grootte, op die manier wordt uitgevoerd. De brandproef wordt gehouden in het kader van een door de Vlaamse overheid gefinancierd onderzoeksproject onder leiding van prof. Bart Merci (Universiteit Gent - Faculteit Ingenieurswetenschappen) en is mogelijk dankzij een intense samenwerking met Brandweer Gent.

Resultaten proef voor Europese richtlijnen


Tijdens de proef zal de brandweer de interventie uitvoeren in levensechte omstandigheden. De Gentse Universiteit, het laboratorium van Warringtonfiregent en de Gentse brandweer behoren tot de Europese top in hun vakgebied en de resultaten van de proef zullen worden gebruikt bij de ontwikkeling van Europese richtlijnen voor brandveiligheid in parkeergarages, waarin België een voortrekkersrol vervult. Deze oefening past dan ook volledig binnen het Europese UpSafety-project, dat kan rekenen op de medewerking van het Gentse beroepskorps.

Didactisch materiaal

De proef zal ook uiterst waardevol didactisch materiaal leveren voor opleidingen voor de brandweer, alsook voor de internationale opleidingen in Fire Safety Engineering aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent, gecoördineerd door prof. Merci en financieel ondersteund door de Europese Commissie.

Terug naar overzicht nieuws >>>