Breda goed voorbereid op gladheid

donderdag 11 november 2010
timer 2 min
De gemeente Breda is goed voorbereid op winterse omstandigheden. Het Gladheidbestrijdingsplan van 1 november 2010 tot 1 april 2011 heeft als doel zeven dagen per week, 24 uur per dag bij gladheid 600 km rijwegen en 250 km fietspaden in en om Breda te kunnen strooien en sneeuwvrij te houden. 
Breda goed voorbereid op gladheid

 

Landelijke richtlijnen


Dit gebeurt in samenwerking met Rijkswaterstaat en de Provincie Noord-Brabant. “We voldoen ruim aan de landelijke richtlijnen”, aldus Bob Bergkamp, wethouder Wonen en Leven. “Toch doe ik een beroep op iedere inwoner en ondernemer om aanvullend op de gemeentelijke activiteiten eigen verantwoordelijkheid te nemen en tijdens winterse perioden de eigen stoep veilig te houden.”

Evaluatie


Na twee extreem strenge winters en het landelijk tekort aan zout van de afgelopen winter evalueerde de gemeente de gladheidbestrijding. Samen met de krappe begroting zorgt dit voor summiere aanpassingen van de strooiroutes. In de winkelstraten in de Bredase binnenstad wordt niet meer preventief gestrooid, maar curatief geborsteld en gestrooid . De aanpak van de wegen en fietspaden volgens het gladheidsbestrijdingsplan blijft verder zowel preventief als curatief. Scholen, zorgvoorzieningen en winkelcentra die buiten de veegroutes liggen kunnen gebruik maken van een strooikist en – zout van de gemeente. Samen met Rijkswaterstaat en de Provincie Noord-Brabant beschikte Breda begin vorige winter over voldoende zoutvoorraad. Voor de komende winter is nog een extra zoutvoorraad aangelegd, zodat Breda nu ook bij extreem winterweer voldoende strooizout heeft.

Eigen verantwoordelijkheid


Weggebruikers zijn bij gladheid extra voorzichtig. Deelnemen aan het verkeer tijdens de gladheid brengt risico's met zich mee. Ook waar gestrooid is, kunnen wegen soms nog glad zijn. De gemeente spant zich in om de wegen en fietspaden veilig en bereikbaar te houden, maar kan dit niet garanderen. Verkeersinformatie op radio, televisie en internet waarschuwt ruim van te voren voor gladheid. De gemeente adviseert dit in de gaten te houden. Op de website van de gemeente staan kaarten met de strooiroutes, actuele informatie, tips voor gladheidbestrijding en een link naar Meteo Consult voor de weersverwachtingen.

Bron: gemeente Breda
 

Terug naar overzicht nieuws >>>